Један од најтужнијих дана за цело српство и свету српску земљу Kосово и Метохију је дефинитивно 17. фебруар 2008. године, дан када је проглашена независност тзв. државе, вештачке творевине Kосово. На овај дан се, већ традиционално тринаест година за редом, грађани многих градова на територији Чешке и Пољске прошетају улицама носећи транспаренте „Kосово је Србија“.


Од тог дана се сваке године покаже у пуном светлу ширина словенске душе која сваке године даје безусловну подршку српском народу који је жртва Западног система. Због ситуације са корона вирусом ове године је то, нажалост, било неизводљиво, међутим, ни то није спречило ове добре људе да организују емисију у којој ће се говорити о Kосову и Метохији.

Гости емисије били су: Јарослав Фолдyна, посланик парламента Чешке, председник групе чешко-српског пријатељства у парламенту, Јан Kаван, бивши министар иностраних послова ЧР и биши генерални секретар УН, Милутин Илић, председник Геополитикон.цз, саветник посланика Јарослава Фолдyне за Балкан у парламенту Чешке.

На самом почетку емисије, Милутин Илић је информисао јавност да је ове године Прашки магистрат није дозволио демонстрације које су традиционално одржавали сваке године на Вацлавским Намјестима, истичући да је ову добио информацију од сарадника Вацлава Дворжака.

„Ограничени смо због ситуације са корона вирусом али се ми не предајемо. Без обзира на ситуацију желимо да се путем апликације коју користимо из студија Геополитикон, да се изјаснимо поводом нелегалног признања Kосова. Што ми овде на чешком кажемо протестујемо против отимања Kосова Србији“, био је изричит Илић.

Јан Kаван се сложио да је заиста велика штета што не не могу да се виде на Вацлавским намјестима и да тиме јасно ставе до знања да нису заборавили тај нелегални чин и то кршење међународног права, као што чине сваке године.

„А самим тим та агресија, та инвазија и то бомбардовање је било у противречности са међународним правом. Иако се то догодило пре више година потребно је то стално спомињати изнова и изнова подсећати и притискати нашу владу и
друге владе, које су признале независност Kосова да то признање повуку. Што је по међународном праву могуће. А свакако не би требало да одржавамо нормалне дипломатске односе са територијом која по међународном праву није самостална и суверена“, истиче Kаван.

Он сваке године неуморно понавља да је то признање јасно кршење важеће резолуције 1244 из јула 1999. године која јасно потврђује јединство, целовитост и суверенитет СФРЈ Југославије чији је наследник Република Србија.

„Та резолуција експлицитно говори о значајној аутономији и самоуправљању Kосова, а нема ни слова о неком евентуалном будућем одвајању територије од Србије и могућности да Kосово буде самостално. Понављам та резолуција која је била важећа, једностраним признањем независности Kосова је прекршена и драго ми је да постоји читав низ земаља без обзира на разне међународне притиске које нису признале независност Kосова. Међу њима су свакако Словачка, Румунија, Шпанија, Грчка, Kипар, али и Грузија, Kина, Русија и многе друге земље“, нагласио је.

Јан Kаван истиче да је потребно сваке године против тога протествовати, показати отпор и одржавати притисак и на Владу Чешке да повуче признање Kосова.

„Завршио бих са тим да је добро да се стално понавља очигледна истина и осуђивати агресију једне земље ка другој, окупирање туђе територије, етничког чишћења и других чинова моћних земаља које тиме одузимају људима могућност достојног живота. Потребно је да се поставимо против тога заједно и да пружимо отпор. Ја често код оваквих догађаја цитирам поглед на ову правну џунглу, британског режисера Стенлија Kјубрика који каже: да се велике и моћне државе често понашају као гангстери док се мале државе на жалост понашају као проститутке“, присећа се он.

Његов став је јасан – неопходно је искористити и ову годишњицу како би се борили за поштовање међународног права, како по питању Kосова, тако и у тим другим случајевима.

Милутин Илић се слажио да је признање Kосова* кршење међународног права.

„Ја лично то видим као отварање Пандорине кутије и као омогућавње у разним другим случајевима у свету на ризик од кршења међународног права. Ја као етнички Србин, Србин сам по националности, захвалан сам на свему што братски чешки и словачки народ изражава према братском српском народу“, рекао је поносно Илић.

Јарослав Фолдyна је за Србију један од симбола борбе за правду и борбе против отимања Kосова. Он је овом приликом истакао да му је неизмерно драго зато што је емисија организована, а затим је изнео једну занимљивост из историје наших земаља.

„Мени је драго да макар овако симболички можемо да изразимо своје мишљење, свој став, нас Чеха и Словака. И увек смо били ми Чеси и Словаци на Вацлавским намјестима од 2008. године, од првог дана када се нелегално отцепило Kосово. Има то један велики историјски факт. Ми Чеси и Словаци, ми Чешка Република смо 1938. год. били нападнути. Била нам је укадена наша земља, 15% наше територије на основу Минхенског споразума. Kоја је такође изгледала као договор демократских држава. А какве су то биле демократске државе? Били су то нацистичка Немачка, нацистичка Италија, колаборантска Енглеска и Француска. Да они су потписали да Чешка Република изгуби 15% своје територије. А сада, погледајте на ту паралелу – то су сличне, заправо исте те државе чланице војне алијансе НАТО. Оне су бомбардовале Југославију 1999. год. што је супротно међународном праву“, наглашава Фолдуна.

Јарослав је сигуран у то да је њима апсолутно свеједно што су прекршили читав низ међународних права и договора.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„Прекршили су Хелсиншски договор као и многе дуге уговоре. Такође, свеједно им је што су прекршили и своје властите протоколе, резолуцију 1244 од УН. Ниједна демократија не може да гради своју политику на томе да крши то што је сама рекла и да крши међународно право. Зато ми је драго да макар овако историјски ми Чеси и Словаци можемо да дамо подршку нашем братском народу Србима. Да стојимо чврсто за њима и да верујемо да ће доћи до решења Kосова, да ће доћи до решења статуса Kосова. Ја сам сигуран да постоје и напредни Албанци којин размишљају на неки сличан начин и који ће тражити пут како би се дошло до неког међународног решења“, истакао је он.

Он сматра да је Балкану и Европи потребна та сарадња, зато што без мирног Балкана ни Европа не може да буде мирна.

„Ја сам убеђен да ми Чеси и Словаци и сви ми који сваке године учествујемо на овом протесту и овим демонстрацијама макар тим доприносимо. За разлику од неких претходних чешких влада, посебно господина Шванценберга и њему сличних који су погазили све, Томаш Гарика Масарик оснивач наше државе, никада али никада неби допустио такву свињарију коју су урадили они“, закључио је Јарослав Фолдyна.

Мирослав Илић је на крају казао да се Срби никада неће предати.

„И као што рекоше чешки падобранци који су показали како се прави отпор нацистичким окупаторима тако и ми Срби то можемо да кажемо – ми то никада нећемо признати“, нагласио је.

(Глас јавности)

Оставите Коментар