Аналитичар Љубомир Филиповић из Црне Горе тврди да постоји аутохтони црногорски језик који је последњих 100 година маргинализован намерно под утицајем великосрпске идеологије, те да сада Црногорци имају проблем с изговором.

– Нијесам се ја спетљао не телевизији, него је проблем што смо ми Црногорци одбацили свој аутохтони језик. – рекао је Филиповић за медије.

Филиповић је објаснио како је то све због великосрпске идеологије:

– Посљедњих 100 година Црногорци се школују у Београд. Јесте наш језик словенски и сличан српском али није исти. Али кад ти млади људи оду у Београд, онда их тамо индоктринирају, спрдају се с њиховим изговором и ријечима које су доњели из завичаја и омладина временом одбаци свој језик као заостао и прихвати српски. А онда настану муке кад треба рећи неку српску ријеч која је рогобатна. – објашњава Филиповић.

Филиповић се пожалио како га је Миша Вацић испрескакао на твитеру и додао:

– Великосрпски фашисти од метар и по уопште не поштују нас горштаке. Ја сам могао смршати да сам хтео, а он мени (Вацић) каже да сам коњ. Ето ја сам висок два метра и он то не поштује. То је тај третман који ми Црногорци имамо од Србијанаца. Они нас гледају као коње. – додао је Филиповић кроз сузе.

Оставите Коментар