ГЕНЕРАЛНИ секретар Јенс Столтенберг који се налази на челу НАТО од 2014. године непустиће ову позицију у септембру 2022. године и постаће нови шеф норвешке централне банке. Месецима уназад неколико политичара проглашавани су у медијима као његови наследници, а овога пута руски портал Russia today дао је списак кандидата који би могли да дођу на Столтенбергово место.

Тереза Меј

Меј је била битанска премијерка од 2016. до 2019. године, а уколико буде именована за Столтенбергову наследницу, постаће прва жена на челу НАТО. У том случају њен избор би могао да афирмише Британију да се позиционира као европски и трансатлански играч.

Марк Руте

Актуелни премијер Холандије на тој функцији се налази од 2010. године. Његова кандидатура је логична јер земља коју он представља је чланица оснивач НАТО. Ипак, он је средином децембра прошле године, након тешких коалиционих преговора обезбедио четврти мандат, те можда неће мењати своје место за функцију генералног секретара НАТО.

Каја Калас

Калас је премијерка Естоније која се као још једна жена нашла на овој листи. Она је позната у свету по свом оштром ставу према Русији, критикујући своје колеге због ослањања на руску енергију.

Осим Каласа, бивша председница Естоније Керсти Каљулаид, такође, је рекламирана у медијима као могући Столтенбергов наследник.

Федерика Могерини

Италијанска политичарка која се на међународној сцени истакла као Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику такође се нашла на овој листи. Да италија, преузме вођство НАТО, каже овај руски портал да је потпуно логично јер је та земља имала само једном свог човека на челу ове организације.

Клаус Јоханис

Јоханис, актуелни председник Румуније, такође, има неколико кечева у рукаву. Прво, земља коју води је међу најбољима у НАТО у погледу војне потрошње. Такође, Румунија је добро позиционирана јер се налази у источној Европи.

Оставите Коментар