Контраофанзива Украјине не успева да напредује јер њена војска не примењује у потпуности обуку коју је добила од Запада, према проценама немачких обавештајних служби које су процуриле.

Кијев, према поверљивом документу до којег је дошао немачки Билд, исувише „танко“ распростире своје трупе преко 1.000 км дуге линије фронта и напада у јединицама сачињеним од премало војника.

Украјински војници, које је обучавао Запад, показују „велики успех у учењу“ док су их према наводима Билда изневерили команданти који нису прошли кампове за обуку.

У извештају се наводи да украјинска војска фаворизује унапређење војника са борбеним искуством у односу на војнике који су добили упутства по стандардима НАТО-а. Команданти стога показују „значајне недостатке у руководству“ који воде до „погрешних и опасних одлука“, тврди се у војном документу.

Kијев осећа притисак да “жртвује људе”

Украјина, према процени Бундесвера, жртвује своју предност у људству тако што напада у јединицама од 10 до 30 људи које су недовољне за пробијање руских линија. Додаје се да мале јединице повећавају ризик од пријатељске ватре и не успевају да групишу довољно војника обучених на Западу да би биле оперативно ефикасне.

Украјински лидери су признали да је контраофанзива постигла само ограничен напредак због густе мреже руских мина која спречава било какав продор.

Володимир Зеленски, међутим, прошле недеље је рекао да је офанзива била спремна да ускоро „појача ритам“ усред све веће узбуне у западним престоницама. Отприлике 200 квадратних километара територије и девет села враћено је за скоро два месеца.

Командант украјинске војске, Валериј Залужни, прошлог месеца је рекао да га је притисак Запада да се нападне брже „разбеснео“. Многи у кијевској војсци сматрају да су под притиском да жртвују велики број људи без довољно наоружања да их заштите, мислећи пре свега на авионе Ф-16 и ракете дугог домета.

Неколико украјинских аналитичара је приметило да је напредак Украјине ометен неуспехом у примени „комбинованог оружаног рата“ где пешадија, оклопна возила и артиљерија делују као једно.

У немачком извештају се тврди да су војници обучени на Западу разумели „оперативне принципе ватре и кретања“, али када би се вратили у Украјину често би њима командовали официри који су користили другачије војне тактике. Немачки војни лидери такође изражавају фрустрацију због унапређења искусних бораца у односу на оне који су обучени на Западу, а у извештају се тврди да „борбено искуство не значи да је војник добар вођа у борби“.

Критике немачког извештаја

Сергеј Сумлени, оснивач истраживачког центра са седиштем у Берлину, одбацио је извештај као „типичну немачку ароганцију“.

– Уверење Бундесвера је да су војници обучени у Немачкој толико бољи од свих да могу бити бољи официри од искусних украјинских војника. Немачки сертификат те не чини бољим војником – наводи Сумлени.

Иако је Берлин један од највећих присталица Кијева у погледу војне опреме, Зеленски се редовно сукобљавао са канцеларом Олафом Шолцом због његовог наводног страха да не узнемири Русију.

Истакнути британски војни званичници критиковали су извештај и његове закључке рекавши да то „никоме не помаже“ и да „неоправдано критикује Украјину“.

– Очигледно је било случајева у којима су Украјинци радили ствари другачије, али ја бих рекао да су покушали да спроведу своју западну обуку изван онога што би се могло сматрати подношљивим у одређеним тактичким ситуацијама – рекао је за британски Телеграф високи извор из министарства одбране.

– Видео сам критике да Запад није испоручио сву противминску опрему како је обећао тако да морамо бити стрпљиви са Украјином и охрабрити их и подржати да дају све од себе – рекао је бивши шеф британске војске Лорд Денат.

Британски министар одбране Бен Волас рекао је да Украјина мора да научи „западни начин“ употребе муниције како би сачувала залихе.

Британија је обучила скоро 20.000 украјинских војника откако је Русија напала Украјину прошле године у операцији Интерфлекс. Још 20.000 ће проћи обуку до краја године са петонедељним кампом који укључује вежбе за жртве на бојном пољу, руковање оружјем, тактику патроле и мере против беспилотних летелица.

Само 11 одсто војника које је обучавала Велика Британија има војно искуство. Један британски војник укључен у обуку украјинских регрута у Великој Британији инсистирао је да су трупе „задовољавајуће“.

(Курир)

Оставите Коментар