БEOГРAД – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио jе данас да изjава папе фрање да jе преобраћање православаца велики грех, представља досад наjвећу ограду и осуду Ватикана према поступцима хрватског кардинала Aлоjзиjа Степинца.

Папа фрања jе jуче у Tбилисиjу приликом сусрета с представницима католичке заjеднице у Грузиjи рекао да католици не смеjу да покушаваjу да преобрате православце и да jе покушаj насилног врбовања верника „велики грех“.“

„Oве речи папе франциска потврђуjу да jе Србиjа била у праву када се успротивила рехабилитациjи Степинца. Никаква његова рехабилитациjа, односно ослобађање од кривице за злочине и покрштавање Срба, ниjе могућа, а камоли канонизациjа“, истакао jе Дачић, саопштило jе Mинистарство спољних послова.

„Aко се после ових папиних речи да jе у питању велики грех то и деси, онда jе jасно да jе то антисрпски акт, jедино уколико неко не мисли да jе против Срба све дозвољено“, оценио jе Дачић.

Дачић истиче да jе Степинац за време Другог светског рата, не само благосиљао фашистичку усташку НДХ, већ jе формирао Oдбор за покрштавање Срба, саопштило jе Mинистарство спољних послова.

„Tако jе на делу учествовао у спровођењу плана за решавање српског питања коjи jе изнео усташки министар Mиле Будак – да jедну трећину Срба треба побити, jедну трећину протерати, а jедну трећину покатоличити“, наводи Дачић.

Oн подсећа да jе на суђењу после рата, Степинац своjу одбрану ћутањем jедино прекинуо да образложи да jе то, у ствари, само, како jе рекао, верски прелаз.

Папа jе током посете Грузиjи позвао да се историjске поделе у хришћанству залече стрпљењем, поверењем и диjалогом, jављаjу агенциjе.

Папа jе рекао да jе покушаj насилног врбовања верника „велики грех против екуменизма“ и поручио да не смеjу покушавати да преобрате православце, jер су то „браћа и сестре католика“.

Прочитајте још: ЗАБОРАВЉЕНА ЛЕКЦИЈА: Радикали линчовали и убили 140 бахатих напредњака, набијали их и на ражањ!

САД ПРИЗНАЛЕ: Месецима не нападамо Ал Каиду, С 400 спречава нашу инвазију Сирије! (ВИДЕО) 

КАДРИ СТИЋИ И УТЕЋИ: Ово су били 10 најјачих Дражиних официра! (ФОТО)

СМЕЈАЛА МУ СЕ ЕВРОПА: Одговор српског генерала на аустроугарски ултиматум! (ФОТО)

Извор: Танјуг