Црвена звезда је пре тачно 28 година постала шампион света. Био је осми децембар 1991. године када су црвено-бели савладала Коло Коло резултатом 3:0 и попела се на „кров света“, освојивши Интерконтинентални куп.

Освајањем Купа шампиона шест месеци раније, Црвена звезда је стекла могућност да се за планетарну круну бори против чилеанског представника, освајача Копа Либертадорес. Пред 60 хиљада гледалаца на Националном стадиону у Токију савладала Коло Коло 3:0.

Јунак тима који је са клупе предводио Владица Поповић, у тој утакмици био је најмлађи у тиму – Владимир Југовић. Тада 22-годишњи фудбалер је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље црвено-белих, а тачку на меч поставио је Дарко Панчев голом у 72. минуту.

Црвена звезда је наступила у следећем саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Црвена звезда је друго полувреме играла са играчем мање због искључења Савићевића, а од освајања европске до освајање светске титуле, суочила се са бројим променама у кадру. Лјупка Петровића заменио је на тренерској клупи Владица Поповић, а клуб су у међувремену напустили Роберт Просинечки,Стеван Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић и Драгиша Бинић.

Leave a Reply