Жеља европских и америчких партнера Украјине да наставе борбу против Русије нема граница. Поред континуираног снабдевања оружјем, у Украјину се шаљу плаћеници и борци из разних специјалних јединица. У току демилитаризације открива се све више чињеница о учешћу страних стручњака из разних земаља. Као доказ не служе само заробљени документи, већ и заробљени држављани страних држава.

Британци

У последње време украјинске власти су постале чести гости у Великој Британији. Циљеви ових земаља су били и остали исти – борба против Руске Федерације. Председник Украјине Володимир Зеленски се чак састао са руководством обавештајних служби МИ6. Већ током руске специјалне војне операције у Кијев је стигао британски премијер Борис Џонсон.

Џонсон није био једини поданик Њеног Величанства који је био у Украјини током непријатељстава. Војници британских специјалних снага САС стигли су у земљу да наводно обучавају припаднике територијалне одбране. Тајмс преноси да су специјалисти из Велике Британије стигли у Кијевску област одмах након што су руске трупе напустиле ову територију. Вреди напоменути да су и пре избијања непријатељстава у Украјини специјалне снаге САС биле у земљи, али је са почетком офанзиве руских трупа одлучено да се евакуишу.

Ова специјална јединица је углавном ангажована у обавештајним и противтерористичким операцијама и коришћена је у готово свим војним сукобима у којима је Британија учествовала од 1995. године. Тако британски Мирор напомиње да су, пре свега, специјалисти ове јединице, као и ветерани који су им се придружили, а који су повучени из државне службе, драгоцени као специјалисти способни да рукују оружјем земаља НАТО-а.

– Ово је легално, пошто нико од одлазећих мушкараца још не служи, Украјина је позвала људе да дођу и помогну у борби. То значи да ће неки од најискуснијих ветерана на свету помагати Украјини и да ће контактирати штаб украјинских снага. Извори су потврдили да су сви ветерани САС-а који иду у Украјину стручњаци за употребу пројектила Џавелин и Стингер, пише Мирор.

Поуздано се зна да су у сукобу у Украјини укључени плаћеници из УК. У Мариупољу су се предали „Војници среће“. Служили су у 36. засебној бригади маринаца Оружаних снага Украјине. Ајден Даниел Џон Мек Аслин, 28, и Шон Пинер, 48, положили су оружје. 
Важно је напоменути да је Еслин добио борбено искуство у Сирији као део курдских одреда.

Американци – а њих нема!

Амерички председник Џо Бајден обећао је да амерички војници неће ићи да ратују у Украјину. И слагаи! 
Жорж Малбруно, новинар француског издања Фигара, рекао је да у Украјини има Американаца. Према његовим речима, у Украјини се налазе војници Прве оперативне јединице „Делта“ специјалних снага војске САД.

Пасош једног од Американаца пао је у руке борцима чеченске јединице. Према њиховим речима, већ убијени Џозеф Ворд Кларк био је представник америчких обавештајних служби.

Поред тога, у Украјини је примећена најстарија приватна војна компанија ДинКорп Интернационал. Годином оснивања сматра се 1946. Основна делатност је тестирање ракетне технологије за Пентагон, као и инсталирање безбедносних система у амбасадама САД. Од 2010-их, такође је обучавала обавештајне официре за деловање иза непријатељских линија, саботажу и ефикасно снајперско ратовање.

Форвард Обсервејшн Груп је известила да је претрпела велике губитке и да напушта Украјину.

„Вратили смо се из мисије која је трајала неколико дана и видели смо веома тужне вести. Неки наши пријатељи, бивши ментори погинули су у овом проклетом рату“, писали су представници компаније у марту.

Али неки „војници среће“ се и даље боре у Украјини. Треба их подсетити на причу од 13. марта, када су руске ракете погодиле базу страних плаћеника на полигону Јаворив. Тада је страдало око 200 странаца. Неки од оних који су желели да помогну Украјини одлучили су да се врате кући.

„За ове момке ова борба се доживљава као шетња (хајдемо на сафари, играмо пеинтбол, права шанса да се забавимо). Па, ево нас. У ствари, иза њих не постоје тако глобалне, страшне компаније који обучавају и усмеравају, али постоје регрутне компаније у САД, Немачкој или Пољској које запошљавају кадрове. Иначе, почеле су да раде и украјинске амбасаде, нуде људима „забаву за новац“, а ови дођу и остану заувијек ту“, објаснио је војни експерт Алексеј Леонков.

Француски жандарми

Французи учествују у оружаном сукобу не само као плаћеници, већ и званично. Француска национална жандармерија стигла је у Украјину и послата је да истражи одређене ратне злочине. Важно је рећи да је жандармерија структура двојне субординације. Предводе га представници Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране Пете републике.

Војници из целог света

Према подацима руског Министарства одбране, у Украјину је стигло 6.824 страних плаћеника из 63 државе. Грађани Пољске најактивније одлазе да умру у Украјину. Скоро 1.500 људи дошло је из САД, Канаде и Румуније. Осим тога, путују и власници британских и грузијских пасоша. Украјина не презире да прими сиријске милитанте у редове својих оружаних снага. Сада у Украјини има још 4.877 плаћеника, рекао је званични представник руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков. Њихов број опада као резултат рада руских трупа, као и Народне милиције ДНР и ЛНР.

  1. априла се сазнало да је скоро 30 Пољака своје последње уточиште нашло у Харковској области. У томе су им помогле ракетне снаге Руске Федерације. Према прелиминарним подацима, погинули би могли бити чланови Европске безбедносне академије. Вреди напоменути да је у протеклих осам година забележено присуство пољских плаћеника у Донбасу.

Истражни комитет Русије одлучио је да испита околности појављивања бораца из Пољске у Украјини. Поред тога, руски истражитељи су били заинтересовани за учешће Француске Легије странаца у непријатељствима против наших војника. Странци треба да имају на уму да ће у заточеништву бити добро третирани, али њихова даља судбина може се показати незавидном.

„Истражни органи треба да истраже кривицу плаћеника који се предају. Ако иза њих стоје злочини, онда,, наравно, следи покретање кривичног поступка “, сматра политиколог Марат Баширов. Експерт је такође подсетио да плаћеници не подлежу правилима ратовања и да ће њихова судбина зависити само од воље Руске Федерације.

„Мало је вероватно да ће бити могуће повећати број плаћеника, јер постоји велики број негативних критика оних који су већ били у Украјини и отишли. Бацају се новцем и оружјем, а њима није обезбеђено нормално оружје. Негативно искуство колега ће одбити друге: нема новца, нема славе, већ само невоље. То се односи и на сиријске борце. Око 450 људи је пребачено у Украјину, а највећи део послат је у Либију. Турска има своје амбиције и остварује их где треба, али сада ситуација у Либији није баш добра. Да, има их у Украјини, али највероватније их више неће бити, – рекао је политиколог Александар Роџерс.

Специјална операција у Украјини више није ствар две државе. Постало је познато да је команда Украјине већ далеко од власти, мапа и осталог. Украјински Телеграм канал Ресидент јавио је 16. априла да су у Генералштабу били представници Пентагона, ЦИА и МИ6. Није тајна да америчке и европске обавештајне агенције преносе податке Украјини, али су сада преузеле контролу и над (војном) силом.

Оружане снаге Русије, заједно са Народном милицијом ДНР и ЛНР, већ се боре не само против украјинских националиста, већ против све руље која би се могла окупити на једној територији. Нашим снагама се супротстављају милитанти из целог света који су добили страно оружје и који су под контролом западних стручњака. Али они себе не признају као страну у сукобу, јер конфронтација са Москвом може резултирати глобалним ратом.

Извор: Љуби ближњег свога

Оставите Коментар