Слика деспота Стефана Лазаревића под бедемима Београда, димензија 6,5 са 2,5 метара, постављена је у великој сали Скупштине града Београда, где се одржавају седнице градског парламента и доносе одлуке у вези са српском престоницом.

Представљању слике, која је дело сликара Небојше Ђурановића, присуствовао је и заменик градоначелника Горан Весић који је рекао да је постављање ове слике историјска ствар за Београд јер говори о томе колико смо почели да поштујемо своју историју.

„Kада причамо о локалној самоуправи често се говори о инфраструктурним пројектима – мостовима, парковима…Ми данас причамо о мосту према историји и посебно сам срећан јер је Скупштина града Београда направила мост према својој историји, можда свом најславнијем делу историје – времену када је Београдом владао деспот Стефан Лазаревић“, рекао је Весић.

Навео је да је у време деспота Стефана Лазаревића Београд обновљен и постао трговачки центар овог дела Европе, да је то доба процвата Београда, те подсетио да Град Београд данас слави славу Спасовдан, коју је увео деспот Стефан Лазаревић.

„На неки начин, он је био први градоначелник Београда. Он је Београд прогласио престоницом Србије и зато се времена деспота Стефана Лазаревића сећамо са посебном пажном и зато је заслужио да се његова слика, коју је радио наш уважени сликар Небојша Ðурановић, налази у сали Скупштине града у којој се доносе одлуке које су у интересу свих грађана Београда“, истакао је Весић.

Kако је додао, не постоји прикладнија личност чија слика треба да се налази у тој сали од деспота Стефана Лазаревића.

„Сигуран сам да ће одборници, када буду доносили одлуке о томе како треба да изгледа наш град, водити рачуна да их, будући да их доносе под сликом деспота Стефана Лазаревића, доносе тако да Београд напредује и развија се као у његово време“, рекао је Весић.

Захвалио је компанијама „Напред“ и „Енергопројект“ које су, додао, финансирале постављање слике и поклониле је Београду, као и компанији „ЕУРО БРАВО“ која је поклонила рам за слику.

Показале су, каже Весић, да су друштвено одговорне компаније које воде рачуна о томе да чувамо своје културно-историјске вредности.

Посебно је захвалио Марку Поповићу који је преминуо пре неколико месеци, а који је био консултант Небојши Ðурановићу током настанка слике.

„Нажалост, није дочекао да види ову слику у чијем је настајању учествовао и дао свој велики допринос“, рекао је Весић.

Додао је да се постављање ове слике уклапа у одлуку коју је Скупштина града донела пре неколико месеци да се на углу Булевара деспота Стефана и улица Милана Kашанина, Цариградске и Дринчићеве подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу.

Слика деспота Стефана Лазаревића под бедемима Београда, где га дочекују народ и свештенство, дело је сликара Небојше Ðурановића који је рекао да му је велика част и задовољство што му је, пре око годину дана, указана прилика да наслика ту слику.

„То је био не само велики изазов, већ и на неки начин моја обавеза да урадим пошто се дуго година бавим овом врстом сликарства. Овај формат и тема и све оно што ме веже за средњи век и Београд, као мој родни град, био је велики изазов и заиста сам се потрудио на сваки начин да то оправдам“, рекао је Ðурановић.

Навео је да се данас врло ретко раде тако велики формати слика не само код нас, већ уопште у свету и додао да су имали мањих проблема са простором где ће слика бити израђена.

„Наши смо салу једног старог биоскопа где сам то радио одређено време. Прошло је годину дана и мислим да смо урадили значајан посао“, додао је Ðурановић.

Некадашњи кустос Народног музеја Никола Kусовац је рекао да је деспот Стефан Лазаревић велика личност наше историје и да је слика постављена на право место, те оценио да је Ðурановић урадио посао како ваља.

„Наратив је јако добар, прилагођен овом месту и зато мислим да је слика дошла на право место“, рекао је Kусовац.

Председник Управног одбора компаније „Енергопројект“ и генерални директор и власник фирме „Напред“ Доброслав Бојовић је рекао да нису имали дилему да подрже идеју заменика градоначелника.

„Хтели смо да овом сликом покажемо да не тражимо од Града само да заједно радимо, већ и да заједно уживамо у оном што нам је историја оставила“, рекао је Бојовић и додао да не постоји боље место у Београду да ова слика буде постављена од сале у којој се одржавају седнице градског парламента.

Власник компаније „ЕУРО БРАВО“ Милан Вујко је рекао да је заменик градоначелника велики предводник културног и привредног развоја Београда и додао му је велика част што је учествовао у реализацији „овако прелепе идеје“.

„Увек ћемо подржати идеје културног развоја Београда“, додао је Вујко.

Leave a Reply