Изучавано је како се развија и како изгледа мозак детета које проводи пуно времена играјући видео-игре

О лошим ефектима хормонски активних супстанци из пластике говорио сам више пута, као о њиховом негативном утицају на развој пола код мушкараца

„Прича се доста о новим налазима, да IQ нових генерација почиње да показује знаке опадања. Узрок је углавном проналажен у мање креативном начину живота, читању књига или писању руком. Не бих се задржавао на доста пута поновљеним доказима да мобилни телефони смањују когнитивне способности мозга“, наводи доктор Бранимир Несторовић.

Изучавано је како се развија и како изгледа мозак детета које проводи пуно времена играјући видео-игре. То је једна редукована мождана активност, развија се само тај визуелни кортекс где долазе визуелни стимулуси и тај моторни кортекс. Ништа друго се не развија.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Дете које се игра с другарима смишљајући разне игре и приче ангажује различите делове мозга и то је оно што је њима заправо потребно. Дакле, децу треба водити у вртиће, играонице, могу да одиграју понеку игрицу, али с тим не треба никако претеривати.

„Можда једино вреди поменути, да слично вреди и за писање руком. Неки мисле да куцкање по тастатури, често у виду скраћеница (нпр. ЛОЛ) или чак само стикера, чини писање руком излишном. Научници са Меркатор института у Kелну су у опсежним студима показали да је неопходно да ђаци користе и тастатуру компјутера, као и писање руком“, истиче доктор.

Kако каже директор института Мицхаел-Бецкер Мротзек, писање је фина моторна активност која позитивно утиче на развој мозга. Иако је куцкање на тастатури брже, а и читљивије, писање руком има боље ефекте на развој мозга. Kод писања руком, информације се разлажу на најмање делове, а потом синтетишу у речи и реченице. Kод куцања на тастатури, често постоји и аутокорект, који смањује могућност грешке (али и смањује пажњу). У једном испитивању, једна трећина школске деце у основним шкалама у Немачкој има проблеме да пише руком течне и разумљиве реченице.

Али, једно истраживање из САД и Шведске показује много озбиљнији узрок снижења IQ. У првом оваквом испитивању, показали су да излагање одређеним хемијским призводима током трудноће смањује IQ у деце узраста 7 година. У студији су анализирани подаци СЕЛМА студије, где су у 718 трудница мерене концентрације 26 хемијских продуката у свакодневној примени у домаћинству у крви и урину. Најчешће су доказивани озлоглашени бисфенол А, фталати, пестицид.

О лошим ефектима хормонски активних супстанци из пластике сам већ писао више пута, као о њиховом негативном утицају на развој пола код мушкараца (који се може доказати скраћењем четвртог прста код дечака).

Ово је први пут да је доказан лош ефекат ових хемикалија на развој мозга деце (посебно дечака). Посебно је забрињавајуће да је најлошији ефакат имао бисфенол Ф (који је замена за озлоглашени бисфенол А).

Оставите Коментар