Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Загребу председником Хрватске Зораном Милановићем. Kабинет хрватског председника је после састанка саопштио да Хрватска „неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у БиХ и југоисточној Европи“.

Додик и Милановић су разговарали о ситуацији у Босни и Херцеговини и њеним евроатлантским перспективама, проблемима у спровођењу Дејтонског споразума, као и о положају и правима сва три конститутивна народа, Хрвата, Срба и Бошњака, саопштено је из Kабинета председника Хрватске.

„Интерес Републике Хрватске је стабилна и функционална Босна и Херцеговина, као и осигурање једнаких права Хрвата у Босни и Херцеговини, као равноправног и конститутивног народа. Због тога Република Хрватска не може остати пасивна и неће подржати иницијативе у смеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у Босни и Херцеговини и југоисточној Европи. За остварење стабилне и функционалне Босне и Херцеговине важан је наставак дијалога представника сва три народа у БиХ, а чему је Република Хрватска, као пријатељска и суседна земља, спремна дати свој допринос“, наводи се у саопштењу.

После састанка са Милановићем, Додик је разговарао и са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем, пренеле су „Независне“.

Leave a Reply