Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић рекао је данас да је поновно увођење обавезног служења војног рока сложено питање и да је доста тога урађено, почев од различитих анализа до расправе која се увелико води у најширој јавности, као и да лично сматра да одлуку треба донети најдаље до октобра.

Он је, одговарајући на питања новинара о војном року, поновио да је његов лични став да потпуно подржава поновно редовно служење војног рока које је суспендовано пре десетак година.

– То је тема која је сложена и тема у којој имате много фактора на које треба обратити пажњу, од тога какви су наши капацитети за обуку, у каквом су стању касарне у којима бисмо спроводили обуку, колико то кошта до тога какве су потребе Војске и шта је то што смо као земља за ових десетак година изгубили, а изгубили смо пуно – нагласио је министар Стефановић, додајући да је ту, између осталих, и питање активне резерве, јер они који никад нису служили војску не могу бити ни њени резервисти.

– Доста тога је већ урађено, почев од многих анализа, али смо свакако желели да у то укључимо и најширу јавност. Као што видите, ова тема врло често је у јавности и о њој се изјашњавају и државне структуре и невладин сектор и различити стручњаци, али и сви људи који било да имају мишљење о томе, неку врсту примедби или предлога за начин како мисле да би то требало да се уради – нагласио је министар Стефановић.

Према његовим речима и сам модел служења је једна од ствари која се још увек разматра.

– Поновићу опет, да људи не би то схватали погрешно, служење војске неће бити да ви одете тамо да будете чистачи круга касарне, наравно да ћете одржавати хигијену, али ће кључна ствар доласка у војску бити да научите војничке вештине – истакао је Стефановић.

Он је подсетио и да је Војска Србије у претходном периоду опремана новим средствима, које неко ко је служио војску пре деценију и више данас не зна да користи.

– Дошли су нам, ево, нови тенкови, нови оклопни транспортери и има много још нових ствари, али и нових изазова у савременом свету. Хоћемо да наша војска буде потпуно опремљена и увежбана, али и да људи који долазе у војску стичу та нова знања и вештине – нагласио је министар.

Како је навео, знања и вештине које ће савладати у војсци младим људима свакако ће бити од помоћи и касније у животу и за време служења војног рока свакако неће радити ништа бесмислено, нити ће то време бити протраћено.

– Доћи ће да уче војничке вештине и доћи ће да помогну својој земљи и својој војсци примењујући те вештине. То су укратко кључне ствари које данас разматрамо о тој теми. Свој лични став сам већ више пута износио, што наравно не значи да је било каква одлука донета – рекао је Стефановић. Он је додао да су припреме, за случају њеног евентуалног доношења, свакако у току, јер треба унапред имати у виду и обнављање потенцијала.

– Мој циљ је, и невезано за то, да урадим све што могу да Војска Србије буде јача, да њене касарне буду опремљеније и да имамо такву технику да наша војска буде најбоља у овом делу Европе – оценио је министар Стефановић, напомињући да ће учинити све, као и сви људи из система одбране, да у потпуности испуни све задатке које је председник Александар Вучић дао.

Министар одбране додао је и да лично сматра да одлуку о редовном служењу војног рока треба донети најдаље до октобра.

– Моје виђење је да треба да донесемо одлуку о томе до јесени, дакле најдаље до септембра или октобра, због динамике и због процеса доношења одређених закона у Народној скупштини, али и због припрема које су потребне, од буџетирања таквог врста служења војног рока у Србији до свега онога што је потребно да ти војници имају када дођу у наше јединице да би војни рок провели на добар начин, нешто научили и помогли уједно својој земљи – закључио је министар Стефановић.

Оставите Коментар