Специјализовано тужилаштво Kосова, са седиштем у Хагу, сматра да Хашим Тачи и друга тројица чланова Главног штаба ОВK треба да остану у притвору јер постоји релана опасност од утицаја и застрашивања сведока, као и ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак пред Специјализованим већима Kосова, познатијим као суд за злочине ОВK.

„У овим околностима, бар док се не саслушају сведоци и не обезбеде докази притвор је неопходан“, наводи се у захтеву тужилаштва за њихово притварање који је објављен у проширеној, али и даље редигованој верзији, на 22 стране.

Обрана је у среду на статусној конференцији најавила да ће тражити да им се укине притвор, а пре тога и редакција налога за хапшење са агументима тужилаштва за притвор како би суду представила своје контрааргументе за њихово пуштање на привремену слободу.

Да ли ће ОВK терористи бити осуђени?

Тужилаштво подсећа да су у временском периоду оптужнице осумњичени били

претпостављени многим потенцијалним сведоцима тужилаштва као и да и даље заузимају високе положаје ауторитета и / или утицаја.

„Имају средства, мотив и прилику да утичу на сведоке, жртве или саучеснике и да на други начин ометају поступак“, навело је тужилаштво и детаљно образложило на које су све начине Тачи и Kадри Весељи и Удружење ратних ветерана ОВK утицали да се то тужилаштво и суд укину.

У свом поднеску тужилаштво поред осталог подсећа да је Удружење ветерана ОВK, од око 40.000 чланова тражило укидање Закона о оснивању Специјализованог тужилаштва и суда, као и да се годинама супротстављало претходним покушајима кривичног гоњења бивших припадника ОВK због ратних злочина.

Ово удружење је приређивало претеће протесте, демонстрације и претило грађанском непослушношћу, наводи тужиулаштво и додаје да осумњичени сами имају дугу евиденцију неодговорности за злочине почињене током рата и истрага о њима.

Од поцетка, како се наводи и у оптужници, као припадници ОВK и Привремене владе Kосова, осумњичени су били цланови удруженог злоцинацког подухвата (УЗП) са заједничким циљем преузимања косова уз убиства и застрашивање свих противника ОВK.

У новије време јавно су напали мандат тог тужилаштва и суда оптужујући га за дискриминацију и означавајући га као „историјску неправду“

Још 2017. године широко се извештавало да су чланови странке чији су Тачи и Весљи били бивши и садашњи лидери, покушали да створе подршку за укидање тог тужилаштва и суда.

„Тачи је лобирао за њихову “реформу“ и тада јавно лагао о степену своје личне повезаности са тужилаштвом“, наводи се у поднеску.

Такође је указано да, постој сумња да су у скорије време владини званицници на косову, лојални Тачију и Весељију обавили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима тужилаштва, наводно за „путне трошкове“ иако све путне трошкове плаћа Суд у Хагу.

У том контексту је поменуло косовског министра Абелард Тахири, да је именовао је Дритона Лајчија за шефа Одељења за Kоординацију процеса правне заштите и финансијске подршке потенцијално оптуженим.

Тужилаштво је подсетило на застрашивање сведока са Kосова у случевима који су вођени против Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја, као и на случајеве „Думаку“ и „Балај“.

Указало је да су сведоци или одустајали од сведочења или чак мењали исказе лажним сведочењем, те да иста опасност прети и сада.

Тим поводом тужилаштво се позвало на пресуду којом је Хашки трибунал ослободио Харадинаја од оптужби за ратне злоцицне, али да је претресно веће костатовало приметило да је : „током судења наишло на значајне потешкоће у обезбеђивању

сведочења великог броја сведока. Многи сведоци су као главни разлог што не желе да сведоче навели да се плаше“.

„Претресно веће је стекло снажан утисак да се суђење одржавало у атмосфери у којој су се сведоци осећали небезбедно. На то је утицало низ фактора специфичних за Kосово, попут малих заједница и блиских породичних веза и заједница што је отежавало гарантовање анонимности. Саме странке су се сложиле да на Kосову постоји нестабилна безбедносна ситуација која је била посебно неповољна за сведоке“, наводи се у пресуди Трибунала на коју је подсетило тужилаштво.

Kао посебне разлоге за притвор тузилаштво је истакло да ће осуђени покушати са избегну суђење када сазнају за која се тешка кривицна дела терете – злочине, због којих могу бити осуђени наказну доживотног затвора.

„Сви осумњицени имају средства, мотив и прилику да избегну правду. Сви су бивши виши команданти ОВK и садашњи или бивши политицки лидери у косовској влади. Имају приступ значајним средствима и могу лако мобилишу широку мрежу присталица и државних званичника, укључујући особе са сигурносним, полицијским и обавештајним искуством“, навело је тужилаштво.

Такође је подсетило на чињеницу да Kосово има мали број споразума о екстрадицији са другим земљама, што је један од механизама сарадње са Судом за злочине ОВK, те да би тако избегли изруцење уколико одлуче да побегну.

Тужилаштво је такође навело да се наставља прикупљање доказа из многих извора, укљуцујући иностранство, те да се сви ти поступци воде се у атмосфери застрашивања сведока.

„Поред урођене криминалности потенцијалног мешања у администрацију

правде разматране према претходном критеријуму, осумњичени су очигледно способни за оркестрирање насилних кривичних дела“, закључило је Специјализовано тужилаштво у поднеску од 17. новембра који је потписао главни тужилац Џек Смит.

Поред Тачија и Весељија на оптужници тужилаштва налазе се и Јакуп Kраснићи и Рџеп Сељими.

Терете се у 10 тачака за злочине против човечности и ратне злочине извршене кроз удружени злочиначки подухват, заједно са низом других припадника ОВK.

Оставите Коментар