Поводом века од почетка пробоја Солунског фронта и завршетка Великог рата, на Тргу ослобођења у центру Пожаревца је постављен џиновски опанак који су пре четири месеца направили чланови националне асоцијације за старе и уметничке занате и домаћу радиност „Наше руке“ из Београда. У овом својеврсном експонату с којим крстаре Србијом је отворена и изложба под називом „Јунаци у опанцима“, а поставку чине аутентична обућа ратника из тог славног доба и фотографије војника који су поразили знатно опремљенијег непријатеља.

Фото: facebook.com/naseruke
Фото: facebook.com/naseruke

Ова несвакидашња лимена атракција је дугачка шест и по, широка три и по метра, а тешка је читаву тону. Ипак, на само неколико квадрата је успешно представљена војна историја ондашње Србије…

– Сви експонати су аутентични, укључујући и војничку трубу, а изложба указује и на то да опанци нису били само обућа, већ неретко и храна солунаца, који су их јели да не би умрли од глади. Овде су и панои са изјавама непријатељских официра који хвале храброст и издржљивост српске војске – каже кустос мини-изложбе Даница Веселиновић и наглашава да, због изумирања овог старог заната, централно место заузима фигура опанчара Милована, иза којег је постављена тезга са аутентичним алатом.

Oвако је изгледала презентација наше изложбе "Јунаци у опанцима" уВаљеву (05.10.- 08.10.) и у Пожаревцу (12.10.- 15.10)

Posted by Naše ruke – Наше руке on Уторак, 16. октобар 2018.

ПРОЈЕКАТ

Овај несвакидашњи опанак-музеј, у који се улази кроз врата постављена на пети, претходно је био постављен у Гучи, Београду, Смедереву, Тршићу и Ваљеву, а пројекат националне асоцијације „Наше руке“, коју предводи опанчар Дејан Милосављевић се реализује од јуна и – уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација – трајаће до новембра.

Душанка Новковић

--