Политиколог Александар Шпаковски прокоментарисао је тренутни развој односа између Вашингтона и Варшаве.

Знатно повећање опасности за Русију и Белорусију од стране Пољске, која активно развија војне пројекте са Сједињеним Државама, привукла је пажњу руске стручне заједнице.

Политички аналитичар Александар Шпаковски уочио је агресиван став Пољака, који су спремни да покваре односе с руском страном ван свих граница, што на крају ствара претпоставке за значајно повећање вероватноће сукоба Вашингтона и Москве.

„Чини се да сам Вашингтон мора да обузда свог претерано ратоборног савезника“, рекао је Шпаковски, коментаришући невероватан ниво русофобије пољских власти.

Истовремено, напомиње да су Сједињене Државе савршено изабрале новог савезника у ЕУ-у за спровођење својих планова против Русије.

У том контексту, експерт је нагласио спремност Пољака да Американцима готово наметну своје антируске услуге за спровођење америчке агресије: „Сви се сећамо планова за стварање војне базе Форт, за коју су Пољаци буквално молили своје америчке партнера, али је амерички председник одбио спровођење ове идеје.“

Сходно томе, Шпаковски је истакао да могуће распоређивање нуклеарног оружја у Пољској повећава вероватноћу за “нуклеарни ракетни сукоб између САД и Русије”.

Ситуација са обезбеђивањем стабилности у региону такође се погоршава плановима за распоређивање великог америчког војног контингента на пољској територији, што ствара додатну напетост у односима Москве и Вашингтона.

Оставите Коментар