У ескалацији ситуације у Донбасу од стране украјинске војске, постало је познато да је у протеклих неколико недеља, број руских војника стационираних у непосредној близини границе са Украјином достигао ниво од око 175 хиљада војника.

Ови подаци су добијени захваљујући снимцима са сателита.

Истовремено, судећи по подацима о кретању руске војне технике, број руских војника стационираних у непосредној близини украјинске границе достићи ће 200 хиљада људи.

„Док расте тензије између Вашингтона и Москве због могуће руске инвазије на Украјину, америчке обавештајне службе су откриле да Kремљ планира офанзиву на више фронтова почетком следеће године са до 175.000 војника.

Kако обавештавају западни медији, Kремљ шаље трупе на границу са Украјином, захтевајући од Вашингтона гаранције да Украјина неће ући у НАТО и да ће се алијанса уздржати од одређених непријатељстава у Украјини и око ње.

Kриза је изазвала страхове од поновног рата на европском тлу и долази уочи виртуелног састанка заказаног следеће недеље између америчког председника Бајдена и руског председника Владимира Путина.

Непроверени документ америчке обавештајне службе који укључује сателитске фотографије показује да се руске трупе концентришу на четири локације.

Према документу, тренутно је распоређено 50 борбено-тактичких група, као и новопристигли тенкови и артиљерија, преноси “Вашингтон пост”.

Истовремено, амерички новинари скрећу пажњу на чињеницу да се све трупе налазе на руској територији, због чега су било какве оптужбе на рачун Русије у вези са намерама да изврши инвазију на Украјину неосноване.

Leave a Reply