«Ваш репрезентативни састанак сматрам изузетно важном и актуелном иницијативом. Неоколонијализам је срамно наслеђе многовековне епохе пљачке и експлоатације народа Африке, Азије, Латинске Америке и других региона планете. Његове агресивне манифестације данас видимо у покушајима колективног Запада да свим средствима очува своју доминацију, да економски потчини друге земље, лиши их суверенитета и наметне туђе вредности и културне традиције. Таква политика је постала један од главних дестабилизујућих фактора у међународним односима, препрека развоју читавог човечанства.» – каже се у писменој поруци Владимира Путина учесницима оснивачког заседања форума присталица борбе против савремених пракси неоколонијализма „За слободу нација!”

«Подсећам да је наша земља учинила много на рушењу темеља колонијалног система, подршци народноослободилачким покретима, пружила озбиљну помоћ младим независним државама у обезбеђивању безбедности, развоју привреде и решавању акутних социјалних и хуманитарних проблема. И данас смо спремни да удружимо напоре у борби за истинску слободу и правду, за напредак свих земаља и народа, за формирање демократског мултиполарног светског поретка, који се заснива на принципима међународног права, међусобног поштовања легитимних интереса, узајамног поверења и стваралачке сарадње.» – нагласио је у својој поруци Владимир Путин.

Учесници форума Јединствене Русије „За слободу нација!“ су истинска глобална већина – нагласио је у уводном излагању на форуму лидер Јединствене Русије Дминтриј Медведев. Учеснике форума обједињује заинтересованост за просперитет народа, неравнодушан однос према судбини човечанства, његовом пуном развоју, ослобођеном од неоколонијалних пракси – рекао је он.

Дијалог је данас могућ захваљујући колосалном раду претходних генерација, нагласио је председник партије на отварању пленарне седнице форума.

„Да подсетим да је 1960. године, на иницијативу Совјетског Савеза, Генерална скупштина УН усвојила Декларацију о давању независности колонијалним земљама и народима, такозвану резолуцију 1514. Тај документ је постао изузетно важан за обезбеђивање стварних права и слобода грађана у различитим деловима света. У наредним деценијама формиран је међународни правни оквир за неповратни процес деколонизације. Чувамо у сећању и памтимо Светски конгрес мирољубивих снага – велики антиколонијални међународни форум одржан у Москви октобра 1973. године. У његовој завршној декларацији је речено: „Неопходно је осигурати да свака нација има право да самостално бира свој пут и уложити нове напоре да се знање, рад и богатство човечанства искористе за добробит људи. Посебно се захваљујемо земљама које су учествовале у овој манифестацији пре 50 година и чији су представници сада поново дошли у главни град Русије“, рекао је Дмитриј Медведев.

Он је приметио да неометрополе третирају земље ван „златне милијарде” као своје поседе, а њихове народе као људе трећег реда. Да би задржали глобални утицај, они граде финансијски, научни, технолошки, идеолошки и културни монопол и блокирају алтернативне путеве развоја.

„Бивше колонијалне империје настављају да размишљају логиком сопствене ексклузивности и држе се илузија из прошлости. Земље које су стекле слободу суочиле су се са жестоким покушајима да се колонијално ропство претвори у неоколонијално“, рекао је Дмитриј Медведев.

„Чланови међународног организационог одбора нашег форума, са којима смо јуче одржали састанак, једногласно сматрају важним и благовременим оснивање неформалног међународног друштвено-политички покрета одговорних присталица борбе против савремених пракси неоколонијализма под називом „За слободу нација.“ Реч је о покрету, то посебно желим да истакнем, који није усмерен ни против једне земље или народа, ма како се према коме ми односили“, рекао је Медведев.

Он је напоменуо да ће покрет бити отворен за „најширу могућу” сарадњу са свим заинтересованим политичким партијама и друштвеним организацијама у складу са циљевима и принципима Повеље УН. „Будући покрет је осмишљен да помогне у обезбеђивању поуздане, недељиве безбедности, глобалне стабилности, праведности, поштовања принципа немешања у ствари других земаља и поштовања њихове културне и цивилизацијске самобитности“, нагласио је Медведев.

Данас се води одлучујућа борба за равноправност у свету, рекао је он.

„Настојимо да обезбедимо постепени развој свих држава на основу узајамнокорисне сарадње и недељиве безбедности. Наш циљ је да окончамо са правом такозваних „изабраних“ земаља да одређују ток историје и одлучују о судбини народа света. Широка географија учесника форума и њихово интересовање за његову вишедимензионалност потврђују актуелност тог задатка. Наш састанак је полазна тачка за будући заједнички рад на више планова. Уверен сам да ће одговорне политичке партије које заступају интересе светске већине играти кључну улогу у борби против пракси неоколонијализма“, закључио је Дмитриј Медведев.

На пленарној седници форума говорио је и Ненад Поповић, председник Српске народне партије. Он је нагласио да је Јединствена Русија лидер партија десног центра у Европи и свету. А организовањем форума “За слободу нација!” партија је показала да може да уједини три четвртине света, приметио је он.

Српска народна партија и Јединствена Русија одавно су склопиле споразум о сарадњи, подсетио је Ненад Поповић. „Радимо по овом споразуму на месечном нивоу. Наше делегације се састају, размењују искуства, размењују међусобну подршку на различитим платформама. Много је урађено за кратко време“, рекао је председник Српске народне партије.

Руска економија и индустрија данас су у таквом успону да то изазива поштовање свих земаља света, додао је он.

„Веома је важно да данашњи форум пружа прилику да се консолидују и обједине напори већине света: Кине, Русије, Индије, Пакистана – милијарди људи који желе да живе слободно, поштујући једни друге“, рекао је Ненад Поповић.

На Форуму су данас, између осталих, говорили и председник Централноафричке Републике Туадера, генерални секретар Афричког националног конгреса Фикиле и шеф међународног одељења КП Кине Лу Цијанчао.

Јединствена Русија 15. и 16. фебруара одржава у Москви први Међународни форум присталица борбе против савремених пракси неоколонијализма – „За слободу нација!“. На њему учествују представници водећих политичких снага из 60 земаља Африке, Азије, ЗНД, Блиског истока, Латинске Америке и Европе, укупно око 400 делегата.

Неформално удружење политичких партија и друштвених снага „Форум присталица борбе против модерних пракси колонијализма“ створено је на иницијативу Јединствене Русије. Идеју је подржао председник Владимир Путин, а руско Министарство спољних послова ће допринети њеној реализацији и пружити подршку у раду форума.

На састанку организационог комитета Форума у ​​новембру 2023, председник Јединствене Русије Дмитриј Медведев предложио је назив форума „За слободу народа!“. Форум ће се одржавати једном у две године, а његов организациони одбор, чији члан је и Ненад Поповић, трансформисан је у стални одбор са овлашћењима до 2026. године.

Фтографије погледајте кликом ОВДЕ

Оставите Коментар