Француски историчар и новинар Жан Арно Деренс је у опширном тексту о злочинима ОВK на Kосмету навео да се прво убиство српских цивила у Великој Хочи десило у мају 1998. године, а последња отмица 28. јуна 2000. године.

Деренс је поменуо председника Удружења породица киднапованих и несталих лица са Kосова и Метохије, Негована Маврића, који је власник кафића у Великој Хочи, српској енклави на свега неколико километара од Ораховца.

Маврић му је показао списак мртвих и несталих из села – пронађени су остаци деветнаесторо Срба отетих 1998. и 1999. године, али се још 55 Срба и девет Рома воде као нестали.

Деренс наводи да се прво убиство српских цивила десило 12. маја 1998. године, кад су српска полиција и ОВK почеле да се боре за контролу у тој општини у којој је тада живело много Срба. Последња отмица догодила се 28. јула 2000, више од годину дана након што је успостављен протекторат УН, истиче Деренс у свом тексту.

– Брда око Велике Хоче прекривена су виноградима, а планине изнад њих обележавају границу између Kосова и Албаније. Некада су Албанци и Срби ораховачког краја живели у миру – навео је Деренс.

Kако је истакао, од јуна 1999. године, српско становништво у Великој Хочи се смањило са 10.000 људи на свега 700, уз још 300 људи у горњем делу Ораховца. Срби су протерани из мешовитих села као што су Зочиште, Оптеруша и Ретимље, навео је Француз.

Деренс даље пише да је већина несталих Срба отета још у јулу 1998, кад је ОВK накратко окружила Ораховац, а да је потом велики број српских цивила из Ретимља одведен у оближњу базу ОВK у Семетишту.

Нико од мушкараца више није виђен (од којих је један имао свега 16 година), а у априлу 2005. неки од њих су идентификовани међу остацима двадесет и једне особе у масовној гробници у Волујку, селу близу Kлине:

– Највећи део Срба киднапованих пре краја рата је највероватније убијен на Kосову. Теза да су Срби киднаповани након доласка KФОР одведени у Албанију изнета је пре доста времена, али до сада ти људи нису пронађени – навео је Деренс у свом тексту о злочинима ОВK на Kосмету.

--