ГУВЕРНЕР америчке државе Тексас Грег Абот одобрио је распоређивање војних тенкова Националне гарде Тексаса на јужној граници.

Изјавио је и да је спреман за сукоб са савезним властима око правног спора који се тиче демонтаже баријера дуж државног дела границе САД са Мексиком.

– У мало вероватном случају да се то деси, спремни смо да урадимо оно што смо радили последњих месец дана, а то је изградња баријера – изјавио је Абот у интервју са Такером Карлсоном, на питање о могућности да савезна влада преузме Националну гарду Тексаса.

У понедељак је Врховни суд САД издао привремену наредбу којом се агентима федералне граничне патроле дозвољава да уклоне физичке граничне баријере које је поставио Тексас. Међутим, Абот тврди да Тексас има уставна овлашћења да заштити своје границе, због неуспеха савезне владе да се позабави приливом илегалних миграната у Сједињене Државе.

Иначе, раније данас, из Синдиката граничних патрола саопштено је да његови федерални агенти неће хапсити припаднике Националне гарде Тексаса због поштовања њихових законских наређења. Агенти граничне патроле цене и поштују акције Тексаса, наводи се у саопштењу.

У међувремену, гнев грађана због одлуке Взховног суда све је видљивији.

У знак подршке властима Тексаса покренут је велики патриотски ковој.

Против одлука Бајденове администрације устали су тамошњи фармери, захтевајући заштиту јужне границе.

Оставите Коментар