Свим опозваним амбасадорима је онемогућен приступ амбасадама, престаје њихово финансирање, а станове могу да користе до отказног рока, сазнају медији у Министарству спољних послова Црне Горе.

Њима није дозвољено да даље користе било каква средства којима располаже МВП, попут службених аутомобила.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Министарство спољних послова Црне Горе је у саопштењу подсетило да је амбасадорима које је опозвала Влада дат рок до 15. фебруара да заврше све обавезе у земљама пријема.

– Предметна инструкција је упућена још 18. децембра прошле године. Амбасадорима је наложено да предају дужност, а опозив ће формално ступити на снагу потписом председника. У складу са Законом о спољним пословима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима, данашњом инструкцијом су одређени привремени отправници послова, који ће руководити радом амбасада до именовања нових амбасадора. Министарство је, сходно међународним прописима и дипломатској пракси, о наведеној одлуци обавестило земље пријема – наводи се у саопштењу.

Досадашњи амбасадор Црне Горе у Ватикану Миодраг Влаховић раније је најавио да неће поштовати одлуку о опозиву док је председник Црне Горе Мило Ђукановић не потпише.

Министарство спољних послова је најавило да те активности неће бити толерисане, али да могу нашкодити угледу и имиџу Црне Горе у земљи пријема.

– Верујемо да најава нарушавања међународног угледа Црне Горе није разлог због којег, упркос џентлменском договору, указ на који се амбасадор позива још није потписан – закључују у Министарству спољних послова.

Ђукановић се пре двадесетак дана састао са министром вањских послова Ђорђем Радуловићем и потпредседником Владе Дританом Абазовићем након чега је саопштено да је постигнут договор око опозваних амбасадора.

Влада је раније опозвала амбасадоре из Кине Дарка Пајовића, Ватикана Миодрага Влаховића, Босне и Херцеговине Обрада Станишића, Италије Сању Влаховић, Немачке Веру Кулиш, Србије Тарзана Милошевића и Уједињених Арапских Емирата Душанку Јекнић.

Оставите Коментар