Међународни суд у Хагу изрећи ће правоснажну пресуду генералу Ратку Младићу 8. јуна, саопштио је данас тај суд.
Генерала Младића (78), ратног команданта Војске Републике Српске, Хашки трибунал је, 22. новембра 2017, неправоснажно осудио на доживотни затвор због дешавања у Сребреници од 1992 до 1995 године.

Трибунал је Младића ослободио кривице за злочин у још пет босанских општина.

Одбрана је жалбом тражила да Младић буде ослобођен или да му се поново суди, тврдећи да тужилаштво није доказало његову кривицу.

Тужиоци су жалбом захтевали да генерал Младић буде проглашен кривим и за злочина над Муслиманима и Хрватима у пет општина у БиХ.

Апелационим већем које ће донети правоснажну пресуду генералу Младићу председава судија Приска Матимба Нијамбе из Замбије.

Чланови већа су судије Мустафа Ел Бажа , Амината Енгум из Гамбије, Елизабет Ибанда-Нахамија из Уганде и Сејмор Пентон са Јамајке.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Окончање хашког процеса Младићу већ је пар пута одлагано због пандемије корона вируса и операције којој је био подвргнут у марту прошле године.

Средином новембра прошле године, била је одложена и расправа о стању у поступку зато што Младићеви браниоци нису могли да допутују у Хаг због ограничења услед пандемије, а генерал је одбио да се заседање одржи путем видео везе.

Младић је последњи суд у хашкој судници био у августу прошле године, за време расправе о жалбама на првостепену пресуду.

Прву оптужницу против Младића, Хашки трибунал је подигао у новембру 1995. а он је у бекству био до краја маја 2011, када су га у Лазареву код Зрењанина ухапсиле власти Србије и, потом, изручиле у Хаг.

Leave a Reply