Екстремисти са Kосова и Метохије, који новац за своје деловање добијају од албанске дијаспоре, прве нереде у јужној српској покрајини планирају током предстојећих новогодишњих и божићних празника.

Према плану који су дефи нисали заједно са појединим функционерима Покрета Самоопредељење, крајем децембра биће одржани протести против Специјалног суда за злочине ОВK на којем ће бити затражено да Хашим Тачи, Kадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Kраснићи буду пуштени да се бране са слободе. Интерес Самоопредељења није да ова четворка заиста изађе из затвора, али су препознали политички тренутак да подрже протесте и тако ојачају свој утицај међу албанским екстремистима на KиМ, а све уочи избора који се очекују у наредних неколико месеци.

Организатори ових протеста, који би требало да прерасту у немире и нападе на институције и српски народ, увелико припремају заставе, маске и капуљаче са амблемима ОВK. Многи бутици у својој понуди имају одећу са знаком ове терористичке групе, а исте се продају и на тезгама насред улице – Последњих неколико дана примећено је да у се Приштини, у појединим бутицима, нуде маске и капуљаче са амблемом ОВK. Исто се дешава и у општини Пећ.

Новац који се прикупи од те продаје, биће искоришћен за организацију протеста. Притом, велике суме новца донеће и људи из дијаспоре чији се долазак очекује до краја године због празника – каже за „Ало!“ извор који је добро упознат са дешавањима у јужној српској покрајни.

Нереди, планирају екстремисти, треба да се пренесу и на југ централне Србије, у општинама где живе Албанци. И тамо су, како сазнајемо, у току припреме за ове акције. Такође, организатори протеста велику помоћ имају и од исламистичких група које делују на Kосову и Метохији.

О постојању радикализованих исламистичких група на KиМ говорио је војно-политички аналитичар Владе Радуловић који је рекао да се њихов број рапидно
повећава.

– Повећање броја се повезује са доласком повратника са ирачко-сиријског ратишта, односно из редова Исламске државе. Том структуром која је формирана на KиМ, руководи најмање 15 радикалних хоџа и имама кроз мрежу новоизграђених џамија. То додатно угрожава безбедност целокупног неалбанског становништва, али посебно српског становништва, будући да је у неким ранијим процесима доказано да су планирани напади на српске светиње, на манастире и цркве СПЦ, али и извршење одређених недозвољених радњи током највећих православних празника као што су Божић и Васкрс – рекао је
Радуловић.

Оставите Коментар