Посланици Спољнополитичког одбора Европског парламента сутра у 9.00 часова гласаће у Бриселу о усвајању овогодишњег извештаја о Србији.

На нацрт извештаја који је у априлу представио известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, поднето је 439 амандмана, а посланичке групе су усвојиле 40 компромисних амандмана којима је проширен текст извештаја.

Европски парламент је у фокус свог овогодишњег извештаја о Србији ставио позив Београду да се ”хитно” усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије и то поставио као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

„Српске власти се позивају да се истински ангажују у неопходним реформама и врате земљу на прави пут европских интеграција и тиме испуне европске аспирације Србије“, наводи се у тексту.

У нацрту текста извештаја амандманима је допуњено и да се од Београда и Приштине очекује потписивање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа „заснованог на међусобном признању“, што, ће ако буде усвојено, бити и пут да се међусобно признаје помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Посланица Зелених Виола фон Крамон је заједно са послаником либерала, Клеменом Грошељем и неколицином представника социјалдемократа у Европском парламенту, аутор највећег броја амандмана који су поднети на извештај о Србији, посебно у делу који се односи на сарадњу са Русијом.

Након гласања у Спољнополитичком одбору, извештај о Србији наћи ће се почетком јула и на финалном пленарном гласању Европског парламента када ће бити усвојен у облику правно необавезујуће резолуције о Србији.

Оставите Коментар