Руска нуклеарна подморница, најбоља у арсеналу руске морнарице, наводно је упловила у Медитеран, извештава ИБТ.

Према одбрамбеном аналитичару, Х.И. Сутону, стручњаку за подморнице, обавештајни подаци отвореног извора сугеришу да руска нуклеарна подморница делује у близини Италије. Њена је мисија наводно одвраћање снага НАТО-а од украјинског рата.

Реч је о подморници Северодвинск, најбољој јуришној подморници руске морнарице која се поседује неупоредиву стеалтх технологију, активну противторпедну обрану и противздрачну способност. Може да ниси и до 40 крстарећих ракета Калибр за копнени напад с дометом од 1600 миља – а свака од њих могла би да има нуклеарну главу.

Према извештајима, није тачно јасно колико дуго и откад подморница делује у регији. Вероватно је онде распоређена како би заменила крстарицу класе Слава Маршал Устинов, која је напустила Медитеран 24. августа и примећена је како плови према Великој Британији.

Према Сутону, и тај је маневар требао да послужи неприметном увлачењу ове подморнице у медитеранске воде.

У међувремену је и италијанска влада потврдила присуство подморнице у регији. Италија наводи да су „кретања руских јединица у Средоземљу позната“ надаље напомињући да „подморница о којој је реч врши транзит у међународним водама не нарушавајући суверенитет обалног подручја.“

Упркос својој бројчаној предности, Русија је доживела поразне морнаричке губитке у свом рату с Украјином.

Оставите Коментар