АМБАСАДОР Русије у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је данас да Србија није подржала санкције Запада тој земљи и да јој то омогућава да иде својим путем у односима са Русијом и по питању цена гаса у наредном периоду.

Харченко је рекао да Србија и Русија имају добре билатералне односе и да ће у том контексту и нови споразум о испоруци гаса Србији бити ствар договора двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина.

Гостујући на ТВ Прва, на питање новинара да ли Србија може да очекује најповољније цене гаса од Русије и у овој ситуацији када су цене на берзама драстично повећане, с обзиром на то да уговор о куповини гаса по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара истиче 1. јуна, Харченко је рекао:

– Русија нема никаквих питања и сумњи према Србији у нашим односима, било за цену гаса или реализацију пројеката – све ће ићи. Србија није подржала санкције, што јој даје могућност да иде својим путем.

Харченко је напоменуо да не може више да говори о ценама, као и да је нови уговор за испоруке гаса Србији ствар компанија Гаспром и Србијагас.

– Што се тиче гаса, ако наш председник каже да је решено, онда је решено – истакао је Харченко и додао да ће се и за наредни уговор поштовати принципијелан став до којег су дошли у новембру 2021. у Сочију председници Вучић и Путин.

Како је рекао Харченко, постоји чврст принципијелан став који је био у Сочију, још пре ових догађаја.

Напоменуо је да ће због актуелних догађаја у Украјини свакако бити тешка ситауција у Европи и шире када је реч о ценама енергената.

Због санкција које нисмо ми увели, додао је амбасадор Руске Федерације.

На питање да ли ће, ипак, бити довољно енергената за Србију, Харченко је рекао да хоће и поновио да постоји приципијелан став у односима две земље који су изразили председници Вучић и Путин у Сочију.

Харченко је истакао да ће Русија преживети санкције и додао да Запад још једном показује да не разуме шта је Русија.

– Русија све има. И била је припремљена и сада увела додатне мере. Русија је спремна још од не знам ког века – нагласио је амбасадор Харченко.

Додао је да поједине санкције уведене СССР-у још нису укинуте, као ни оне из 2014. године.

Харченко каже да су одређене санкције постојале још и у времену када је Русија била империја, пошто су и тада постојале забране и претње од стране западних партнера.

– Увек смо под санкцијама и спремни смо да живимо са тим – закључио је Харченко.

Оставите Коментар