„Делује ми мало невероватно да после оваквог нарушавања територијалног интегритета Украјине, Русија у Савету безбедности брани територијални интегритет Србије”, каже она

Притисци на Србију да уведе санкције Русији нису од јуче и наставиће се и појачавати што рат у Украјини буде дуже трајао, сматра Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Грубјешићева је за Танјуг рекла да је усклађивање са заједничком европском спољном и безбедносном политиком ЕУ постало „услов свих услова” за даљи наставак европског пута Србије и да је то, како је рекла, постало „ноћна мора” за нашу спољну политику, јер морају да се донесу важне одлуке.

„Такви притисци показују да је ЕУ стало да Србија остане на европском путу, надам се да је једнако стало и Србији, и да нема више толеранције као што је то постојало од 2014. када су први пут уведене санкције Русији”, каже Грубјешић.

Она додаје да ће постојати и притисци из Русије, јер њој одговара да Србија остане једина земља у Европи која није увела санкције, али, истиче, питање је да ли је таква позиција добра за Србију, а Грубјешићева сматра да није.

На питање како одговорити на дилему којој се страни приволети, јер Србија економски зависи од Запада, а енергетски и политички од Русије, Грубјешићева нема дилему и каже да су бројке неумољиве.

„Србија економски живи захваљујући сарадњи са Западом. Наша трговина, индустријска размена, запосленост и животни стандард све је то много више везано за Запад него за Русију”, истиче она.

С друге стране стране, каже, енергетски јесмо зависни од Русије, али се нада да ћемо диверсификацијом ту зависност постепено смањивати.

Што се политичке зависности тиче, и подршке Русије у Савету безбедности, Грубјешићева наглашава да је дуг пут до стављања косовског питања пред Савет безбедности.

Она позива све да прочитају стратешка документа која разне руске организације и тинк-тенкови блиске руским властима објављују.

„Пре него што је избио рат у Украјини писали су да Србија треба да се помири са тим да Косово није Србија и да они имају неке друге аспирације. Делује ми мало невероватно да после оваквог нарушавања територијалног интегритета Украјине, Русија у Савету безбедности брани територијални интегритет Србије”, поручује Грубјешићева.

Она се слаже са мишљењима многих аналитичара који сматрају да је сада право време да се почне са преговорима о уласку у ЕУ, и верује да ће се неке промене десити, али истиче да ту има више ентузијазма од стране САД, него Брисела.

„Ако слушате специјалног изасланика за Балкан Габријела Ескобара који управо говори о убрзаном пријему Србије, онда ствари постају реалније, јер без снажне подршке САД, ниједна земља није ушла у ЕУ, али с друге стране не видим спремност Брисела да се одговори на те поруке”, каже Грубјешићева. Додаје да је Западни Балкан и безбедносно питање и да је то рат у Украјини показао.

„Мислим да је доста времена изгубљено у причама и дискусијама како заокружити европски простор и како да Западни Балкан буде у њему и да је дошло време да се реагује”, сматра Грубјешићева.

Оставите Коментар