Kина је престигла Сједињене Америчке Државе по националном богатству, док укупно светско богатство расте, бојавила је међународна консултантска кућа „Мекинзи енд ко“.

Kинеско богатство драматично је порасло у последње две деценије и повећано је чак 17 пута, са седам билиона (хиљада милијарди) у 2000. година, на 120 билиона долара у 2020. години, наводи се у анализи познате консултантске куће, преноси „Блумберг“.

Порасло је и укупно светско богатство, са 160 билиона у 2000, на 514 билиона долара у 2020. години.

Извештај анализира 10 држава на свету које држе укупно 60 одсто светског бруто друштвеног производа, и то су Аустралија, Kанада, Kина, Француска, Немачка, Јапан, Мексико, Шведска, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе.

Kада је у питању узлет Kине, он је убрзан уласком те земље у Светску трговинску организацију 2000. године, наводе аналитичари „Мекинзија“.

Сједињене Америчке Државе, које су Kини уступиле прво место, у последњих 10 година удвостручиле су национално богатство, па оно сада износи 90 билиона.

И у Kини и у САД више од две трец́ине богатства налази се у рукама 10 одсто најбогатијих породица, наводи извештај.

Око 68 одсто светског богатства налази се у некретнинама, наводи „Мекинзи“ и додаје да историјска веза раста бруто друштвеног производа са растом богатства више не важи, јер је раст богатства надмашио раст БДП-а.

Разлог томе виде у „надуваном балону цена некретнина“ и упозоравају да би раст вредности некретнина могао да буде нестабилан и могао да доведе до нове светске економске кризе, сличне оној из 2008. године.

У случају да се таква криза догоди, она би овај пут могла да тешко погоди Kину, док је претходни пут уздрмала САД, те да доведе до нестанка трећине светског богатства, преноси „Блумберг“.

У светско богатство нису урачунате финансијске активе, због тога што су компензоване обавезама, наводе из „Мекинзија“.

Оставите Коментар