Божићни пост, којим се верници Српске православне цркве припремају за празновање рођења Исуса Христа, почиње у понедељак, 28. новембра 2022. године, а завршава се на Бадњи дан, у петак, 6. јануара 2023. године. Верује се да је Божићни пост уведен још у 4. веку, а пуно трајање од 40 дана добио је у 12. веку.

Пост не подразумева једноличну дијету или гладовање, већ уравнотежену исхрану намирницама биљног порекла. У току целог Божићног поста не једе се месо, бели мрс и јаја.

Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који се посте „на води“. Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.

Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности „на води“. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води“.

Не треба заборавити да црква истиче да током поста не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ пре свега од лоших мисли, жеља и дела.

Пост је веома важан за духовни и телесни живот, то је време када се у свему проналази мера и први је корак на путу спасења. Без духовног поста, кажу свештеници, сам телесни пост Бог не прихвата. Пост најпре има духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом.

Божић ће, као и сваке године, православни верници обележити 7. јануара 2023. године.

Оставите Коментар