„Шта год одлучи, Вучић ће бити крив“, описује извор близак председништву Србије ситуацију насталу после данашњег саопштења Синода СПЦ у којем је изнет „предлог и молба“ државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати како би православни верници који нису у изолацији и самоизолацији могли да присуствују литургији.

Саопштење Синода је уследило дан након што је председник Александар Вучић изјавио да је разговарао са патријархом српским Иринејем и да је уверен „да ће и црква на одговоран начин да приступи, а и да ћемо кроз ТВ преносе моћи да испунимо своја верска права гледајући литургије васкршње, али и да сачувамо здравље и живот људи“.

Како је објаснио извор, упознат са детаљима разговора, Вучић и патријарх Иринеј су разговарали на Лазареву суботу, када је председник Србије честитао крсну славу патријарху.

  • Вучић је замолио патријарха Иринеја да не позива народ да се окупља у црквама, већ да му помогне да се организују телевизијски преноси из више цркава. Апеловао је да се на тај начин сачувају здравље и животи људи – открива извор упознат са детаљима разговора.

Став председника Вучића је наишао на разумевање патијарха који је и раније био налагао свештенству да сав богослужбени и парохијски живот саобрази са одлукама Владе Србије у вези са корона вирусом.

Ипак, Синод СПЦ је данас изашао у јавност са другачијим саопштењем, односно „предлогом и молбом“ државном врху Србије да одобри прекид забране кретања на Ускрс од 5 до 10 сати.

  • На овај начин председник Вучић је доведен у незавидну позицију. Уколико забрани окупљање верницима, биће крив. С друге стране, уколико одобри биће крив за сваког новог зараженог или мртвог – наводи саговорник.

Извор истиче да председник још није донео одлуку.

  • Свако ће прићи да пољуби руку свештенику, биће много људи на једном месту и пашће у воду све што смо до сада радили – каже извор.

Како каже извор из врха СПЦ, Синод је после вишесатних разговора ипак изашао у јавност са другачијим саопштењем „под притиском верника и петиција појединих академика и јавних личности“ да се СПЦ ипак бори за одржавање литургија уз присуство верника.

О питању прославе Ускрса иза затворених врата већ неколико дана расправља православни свет. Свети синод Грчке православне цркве је саопштио да ће се на Васкрс и целу Страдалну недељу литургије одржавати иза затворених врата, док ће се сама Васкршња литургија уз присуство верника одржати 26. маја, уколико то рестрикције поводом епидемије дозволе.

У Русији још нема јасне одлуке државних органа. Судећи по недавном разговору руског патријарха Кирила и српског патријарха Иринеја, Руска православна црква је става да треба наставити са редовним богослужењима у црквама, с тим што се верници имају држати здравствених мера које су донели надлежни органи, „не одричући се притом права са саборну молитву, пре свега на Литургију, у храму и дому“.

С друге стране, РПЦ је такође позвала своје вернике да се припреме на то да ће се Света литургија на Васкрс преносити путем медијских сервиса, јер им неће бити дозвољено да дођу у храм.

Да ли је такав позив православним верницима ипак могућ и у Србији, показаће дани пред нама.

Оставите Коментар