Градоначелник Отаве Џим Вотсон прогласио је ванредно стање због протеста камионџија који су, како наводи, потпуно измакли контроли.

– Ситуација је у овом тренутку потпуно измакла контроли, јер појединци који протестују позивају на акцију – рекао је Вотсон.

– Они имају много више људи него ми полицајаца и указао сам начелнику на то да морамо бити много спретнији када су у питању ове активности – оценио је градоначелник.

Вотсон је замолио савезну владу да – седне и има неку врсту дискусије, неку врсту посредовања да се ова ситуација реши јер се сада шири земљом. У кратком саопштењу, градске власти наводе да одлука одражава „озбиљну опасност и претњу по безбедност становника“ од демонстраната који су свуда по граду, преноси „Глобал њуз“. Демонстранти који су против обавезне вакцинације у Kанади надмашили су бројно полицију у главном граду Отави и контролишу ситуацију, а поједини делови града су закрчени – изјавио је данас Вотсон, говорећи о 10. дану протеста.

„Kонвој слободе“ почео је као протест против обавезе вакцинације за канадске камионџије, али се претворио у општи јавни протест против антиковид мера и владе премијера Џастина Трудоа, пренео је Ројтерс.

Протести Срба уз прасе и ракију

Демонстранти су паралисали центар Отаве претходних девет дана, а неки од њих носе заставе Kонфедерације или нацистичке заставе, док други кажу да желе да виде леђа актуелној влади.

– Ситуација је у овом тренутку тотално ван контроле због појединаца на протесту који вуку потезе. Имају више људи него што ми имамо полиције – казао је Вотсон.

У граду се непрекидно чују сирене аутомобила и ођекују експлозије пиротехничких средстава, а организатори конвоја кажу да ће се суздржати од коришћења сирена данас на четири сата „као гест добре воље“, преноси Тањуг.

Демонстранти су раније поручили да неће отићи док сва ограничења не буду укинута, позивајући на смену владе Трудоа.

Трудо је у петак рекао да канадска влада не планира да пошаље војнике да се баве протестом камионџија због обавезне вакцинације. Полиција је оптужила четири особе за злочин из мржње и истражује претње против јавних личности, заједно са америчким Федералним истражним бироом (ФБИ).

Оставите Коментар