НЕКАДАШЊА главна тужитељка Хашког трибунала за бившу Југославију Карла дел Понте у интервјуу за немачки „Шпигл“ изјавила је да ју је бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт упозорила у вези истраге против бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја, преноси Газета експрес.

На директно питање да ли су јој амерички политичари рекли да не истражује Албанце са Косова и Метохије, Дел Понте је навела случај у којем је Олбрајтова, како наводи, тражила да буде опрезна.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Нису, јер бих тада могла да се жалим јавно. Али ме је Медлин Олбрајт, која је у то време била државни секретар, позвала и рекла ми преко телефона: Карла, полако, полако. Будите опрезни са бившим командантом ОВК Рамушем Харадинајем, иначе ће бити немира на Косову (и Метохији) – рекла је Карла Дел Понте.

На констатацију новинара да у својој књизи пише да је била критикована што је пажњу више фокусирала на окривљене Србе, Дел Понте је рекла да је то било тако јер су „Срби починили више злочина него Албанци са Косова (и Метохије) или Хрвати“.

Дел Понте, међутим, наводи и да је истина да су међународна заједница, НАТО, имали доказ злочина који су починли Срби, које су им доставили, а што је утицало да се ствари одвијају брже.

– Такође је истина да САД нису желеле да испитујемо ратне злочине из политичких разлога. Имали смо пуно потешкоћа у истрази ОВК и косовске полиције јер су нас САД успориле.

Оставите Коментар