После масовних руских напада на Украјину, министар спољних послова Дмитро Кулеба позвао је Запад да Украјини обезбеди противракетне системе земља-ваздух, напомињући да је то једино оружје које је Украјини очајнички потребно за одбрану у овом тренутку.

Дајте нам проклете Патриоте, рекао је Кулеба у интервјуу за Политико, мислећи на систем противваздушне одбране САД.

  • Када бисмо имали довољно Патриота, могли бисмо да заштитимо не само животе наших људи, већ и нашу економију од уништења – додао је он.

Украјински министар истиче да би ови системи помогли и да се побољша ситуација на линији фронта, где руски авиони користе навођене бомбе како би помогли руским снагама да стекну предност у офанзивним операцијама.

Само сат времена пре него што је Кулеба разговарао са новинарима Политика, Русија је покренула разорни ваздушни напад на Кијев. Неколико експлозија одјекнуло је само неколико тренутака након што су се сирене за ваздушни напад огласиле широм града. Кулеба је у то време био у градској ботаничкој башти.
Кулеба је упозорио да су навођене ракете оружје од којег је немогуће побећи.

  • То вам само пада на главу и уништава све. Губимо позиције и једини начин да то спречимо је да обарамо авионе који носе бомбе. Потребни су нам системи противваздушне одбране на линијама фронта – рекао је украјински министар спољних послова.

Фајненшел тајмс је прошле недеље известио да је Бела кућа затражила од украјинске владе да заустави нападе на руску енергетску инфраструктуру и нафтна постројења, страхујући да ће украјински удари дроновима подићи глобалне цене енергије. Кулеба није желео да потврди ове наводе, рекавши само да понекад осећа да западни савезници желе да се Украјина бори са једном руком везаном на леђима.

  • Кијев је, наравно, безусловно захвалан за сву подршку која долази од западне алијансе. Али бринемо да акције савезника нису увек у складу са њиховом реториком и, како се рат одуговлачи, они се враћају на уобичајено начин вођења политике – додао је украјински министар.

Упитан о пакету помоћи САД од 60 милијарди долара Украјини, који републиканци у Конгресу коче месецима, Кулеба је опрезно одговорио да би поздравио одлуку коју донесу Американци. Сваки пут када чујем нови рок за испоруку помоћи, само кажем: ‘Бог благословио Америку и Конгрес САД'“, каже Кулеба.

Поводом немачке испоруке наоружања, односно одбијања да пошаље ракете дугог домета Таурус, Кулеба је одговорио да више не жели да улази у ту тему.

  • Уморан сам од одговарања на ова питања. Жао ми је. Можете ме цитирати, немам ништа против. Али сваки пут када одговорим на питање, добијем иритантне повратне информације из Берлина. Оставите то њима. Добили су сами у ову ситуацију. Нека сами нађу излаз – рекао је Кулеба.

Француски председник Емануел Макрон је овога пута успео да избегне Кулебину критику након што је рекао да не искључује слање француских копнених трупа у Украјину ако је то оно што је потребно за пораз Русије.

  • Савршено сам свестан да Европљани нису навикли на идеју рата. Али то је немар који Европљани једноставно не могу да приуште, ни себи ни својој деци. Украјина може да победи. Али ако Украјина изгуби, Путин неће стати – упозорио је Кулеба.

Извор: Информер.рс

Оставите Коментар