КИНЕСКА мисија при Европској унији саопштила је да НАТО, а не Пекинг, дестабилизује међународну безбедност, преноси Кинески међународни радио позивајући се на саопштење Мисије објављено у Њузвику.

Кинеска мисија при ЕУ је, поводом изјаве генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да Кина није вољна да осуди руску агресију, истакла да је „од избијања украјинске кризе Кина увек задржала објективан и поштен став, остала посвећена промовисању мировних преговора и уложила позитивне напоре ка деескалацији ситуације“.

У саопштењу се наводи да је оно што је Кина урадила „у супротности са покушајима распиривања ватре и доливања уља на ватру, као што то раде неке организације“, јер је, како се указује, добро познато да је НАТО послао оружје Украјини, након што је почео сукоб Русије и Украјине.

Кинеска мисија при ЕУ оцењује да је НАТО остатак Хладног рата и да је „не само пропустио да размисли о својој улози као таквој, већ је наставио да шири свој географски обим и опсег операција и све више циља на Кину“.

– Ово је озбиљан изазов са којим се суочавају глобални мир и стабилност – наведено је у саопштењу Мисије.

Оставите Коментар