КИНЕСКЕ оружане снаге у високој су приправности како би зауставиле било какве провокације након проласка крстарица америчке морнарице кроз Тајвански мореуз, изјавио је данас портпарол борбене команде Народноослободилачке војске (ПЛА) Кине за источну зону Ши Ји.

– Крстарице америчке морнарице “Чанселорсвил“ и “Антиетам“ прошле су кроз Тајвански мореуз 28. августа, изазивајући пажњу свих. Источна зона борбене команде Народноослободилачке армије Кине испратила је америчке крстарице и у потпуности је контролисала њихове активности. Јединице команде су у стању повећане борбене готовости, како би благовремено спречиле било какве провокације – наводи се у саопштењу кинеског портпарола, пренела је агенција РИА Новости.

Два ратна брода америчке морнарице плове кроз међународне воде у Тајванском мореузу, рекли су раније данас за Ројтерс три америчка неименована званичника, што је прва таква операција од почетка појачаних тензија са Кином због посете острву председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Званичници, који су желели да остану анонимни, рекли су у суботу за британску агенцију да крстарице америчке морнарице „Чанселорсвил“ (Цханцеллорсвилле) и „Антиетам“ изводе операцију, за коју је обично потребно између осам и 12 сати, а помно их је пратила кинеска војска.

Последњих година амерички ратни бродови, а повремено и они из савезничких нација као што су Велика Британија и Канада, рутински су пловили кроз мореуз, изазивајући тиме незадовољство Пекинга.

Кина, која сматра Тајван својом територијом, чему се противи влада у Тајпеју, покренула је војне вежбе у близини острва након посете Пелоси почетком августа, подсећа Ројтерс.

Потом је Тајван је посетило пет америчких конгресмена, а 26. августа и америчка сенаторка Марша Блекбурн слетела је у Тајпеј.

САД, као и већина земаља, немају формалне дипломатске односе са Тајваном, али имају закон који их обавезује да обезбеде средства за одбрану острву.

Оставите Коментар