Судбина Европске уније и њене валуте биће одлучена 21. јула. Ово предвиђају аналитичари кинеског издања Сина.

Овај дан – 21. Европа чека са стрепњом. Чињеница је да ће се тог четвртка десити два важна догађаја која ће утицати на европску валуту и ​​живот целокупног становништва ЕУ.

Прво, предвиђеног датума доћи ће до првог повећања каматних стопа од стране Европске централне банке у последњој деценији. Међутим, овај план је добро познат и на неки начин већ прихваћен на тржишту.

Други догађај је много важнији – тада би требало да буде завршена поправка гасовода Северни ток 1.

Kао резултат рада на гасоводу, смањене су испоруке гаса земљама ЕУ, које су тешко преживеле. Сада се европске државе плаше да Русија неће повећати испоруке на претходни ниво или чак зауставити снабдевање гасом.

„За евро, питање да ли ће се важан руски гасовод поново отворити како је планирано може бити важније од повећања каматних стопа“, објашњавају аналитичари Сине.

Данас се не зна да ли ће Русија заиста обновити испоруке плавог горива Европи, а многи европски стручњаци отворено говоре о ризику од потпуног гашења гасовода. Такав сценарио би довео до наглог повећања цена енергије и могао би да изазове рецесију. То ће се претворити у велике проблеме за евро, који се ионако колеба на ивици паритета са доларом и ризикује да изгуби и до 10% своје тренутне вредности.

„21. јул је критичан дан и изгледи за снабдевање природним гасом су важнији од планова Европске централне банке“, рекао је Kаспар Хенсе, виши менаџер у БлуеБаи Ассет Манагемент.

Аутори Сина сматрају да ће 21. Русија, која одлучује да ли ће гас бити пуштен гасоводом, одлучити о судбини Европе.

Оставите Коментар