Русија игра важну историјску улогу у Европи, а након решавања сукоба у Украјини, „питање односа Русије и Европе мора се схватити веома озбиљно“, рекао је Хенри Kисинџер.

Бивши државни секретар и национални саветник за безбедност председника Сједињених Држава (1969-1975) изјавио је за италијански лист Kоријере дела сера да види руског председника Владимира Путина као „интелигентног аналитичара који разуме међународну ситуацију са руске тачке гледишта“.

„Он ће остати такав и то треба узети у обзир када се рат заврши“, преноси ТАСС Kисинџерове речи .

Бивши државни секретар је нагласио да је Русија већ 500 година део европске историје, да је учествовала у свим великим кризама и да је укључена у „неке велике тријумфе у европској историји“.

„Задатак дипломатије, и западне и руске, јесте да се врати на историјски курс у којем је Русија део европског система. И Русија мора да игра важну улогу“, рекао је Kисинџер.

Према његовим речима, Запад није био превише пажљив када је нудио Украјини улазак у НАТО.

„Зато што је то значило да ће цела територија од Берлинског зида до руских граница бити под НАТО, укључујући и територије са којих су вршени историјски напади на Русију. Дошао је тренутак да схватимо како окончати овај сукоб [у Украјини] са политичке и војне тачке гледишта. Не можете само да се борите без циља“, истакао је Kисинџер.

Раније је Kисинџер рекао да ће на крају специјалне операције бити потребно пронаћи место за Украјину и место за Русију – „ако не желимо да Русија постане кинеска испостава у Европи“, рекао је.

Оставите Коментар