Мило Ђукановић, председник Црне Горе и ДПС, видео се са Вељком Беливуком и Марком Миљковићем у јануару ове године, када су они били у Црној Гори, преноси Српски телеграф. Њихов домаћин тада је био Радоје Звицер, одбегли вођа „кавачког клана“.

Ово тврде добро обавештени саговорници Српског телеграфа из Црне Горе, а да у томе и те како има истине, показује и чињеница да је Беливук само неколико дана уочи доласка напрасно скинут с листе особа којима је забрањен улазак у Црну Гору, на којој је био две године.

У читав криминални мозаик уклапа се и чињеница да је баш Зоран Лазовић, близак Ђукановићев сарадник и експомоћник директора сектора за борбу против организованог криминала (смењен марта ове године), у јануару убеђивао јавност да Црна Гора нема разлога да страхује од доласка и присуства Беливука и Миљковића. Уверавао је Лазовић да Невоља и Месар нису непријатељи Црне Горе, да их инспектори сектора којим је руководио држе на оку 24 сата и да ће их спречити у сваком покушају спровођења криминалних активности.

Испоставља се сада, међутим, да су Беливук и његова екипа усред Црне Горе чинили злочине. На то указује и потез Специјалног државног тужилаштва (СДТ) Црне Горе, које је поднело кривичне пријаве против Беливука, Миљковића и још две особе због више убистава.

  • Ништа од тога не би било могуће без амина Ђукановића. Постоје индиције да је Вељу Невољу и Месара примио баш Ђукановић и да су имали (не) посредне контакте и јануара ове године, када су се проводили по Црној Гори и ишли на крсну славу код Звицера у Котор – прича упућени извор Српског телеграфа из Подгорице.

И председник црногорског парламента Алекса Бечић практично је упро прст у Ђукановића, реагујући на подношење кривичних пријава против Беливука и Миљковића. Није једини. И остали политички фактори, нарочито из Демократског фронта (ДФ), захтевају од премијера Здравка Кривокапића да реагује и коначно употреби механизме за испитивање Ђукановићеве улоге у организованом криминалу.

  • Данас из СДТ сазнајемо да се основано сумња да су они месецима пре тога, управо усред Црне Горе, реализовали гнусне злочине, налик онима које су, како чујемо од надлежних у Србији, чинили у Ритопеку. Ко је угостио монструозну групу у Црној Гори? С ким су се дружили и сретали и ко их је скинуо с листе особа којима је забрањен улазак у Црну Гору – питао је Бечић, подсећајући на Лазовићева убеђивања да су Беливук и Миљковић безопасни. Милан Кнежевић, један од лидера ДФ и председник одбора за безбедност и одбрану у црногорској скупштини, у разговору за Српски телеграф каже да је уверен да се без знања Ђукановића тако нешто се не би могло догодити.
  • Како је могуће да Беливук и његова група у Црној Гори имају свој Ритопек ако их све време прате Зоран Лазовић и његов полицијски тим? Или их нису добро пратили или су радили заједно. Немам дилему да је неко из старог менаџмента Управе полиције, а уз пуно знање и Ђукановића и Душка Марковића, скинуо забрану уласка Вељку Беливику у јануару 2021. да би му омогућио потпуно логистичко повезивање са „кавачким кланом“ и планирање злочина и у Црној Гори и у Србији – прича Кнежевић.

Ако је специјални полицијски тим Зорана Лазовића све време пратио и „кавачки клан“ и клан Веље Беливука у Црној Гори, онда се, наводи Кнежевић, поставља питање зашто нису спречили те злочине.

  • И како је могуће да, иако су ти кланови били под оперативним мерама праћења, изврше таква гнусна злодела, а да тек након што је дошло до интензивне акције и српског тужилаштва и српске полиције наше црногорско тужилаштво под притиском јавности почиње да подиже оптужнице, али намерно избегава улогу Зорана Лазовића и његовог специјалног полицијског тима. Уверен сам да се без знања Ђукановића тако нешто не би могло догодити. Права је прилика и да се Веће за националну безбедност, којом председава Кривокапић, састане и да добијемо адекватне одговоре. А ја ћу, свакако, као председник скупштинског одбора за безбедност и одбрану, веома брзо иницирати сличну седницу.

Имајући све то у виду, Кнежевић подсећа да је тражио и истрагу оперативних сазнања да је Петар Лазовић, иначе син Зорана Лазовића, а припадник Агенције за националну безбедност (АНБ), редовно одржавао контакте са Звицером.

Спасић: Ђукановићев амин је сигуран

Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ, нема сумњу да је Ђукановић непосредно или посредно гостио Беливука и припаднике његовог мафијашког клана и по Црној Гори.

  • Хапшењем и подизањем оптужнице против Беливуковог клана у Србији уздрмане су политичке и полицијске структуре у Црној Гори. Неспорно постоји тесна веза Беливуковог и кавачког клана, који је био фаворит црногорске власти, или њеног дела под палицом Ђукановића. Не постоји могућност да су „кавчани“ и њихови партнери из Беливуковог клана деловали, а да о томе нису знали делови тамошње обавештајне службе. Не би се Лазовић тако понашао нити би Беливуку била укинута забрана уласка у Црну Гору да није имао амин од шефа Мила – објашњава за Српски телеграф Спасић.

Чињенице

  • Беливук, Миљковић и још око 20 њихових мафијаша ухапшени су у Србији 4. фебруара
  • то је било само неколико дана након што су се њих двојица вратила из Котора, где су били у посети Звицеру
  • Беливук и његови мафијаши терете се да су под окриљем Партизанове навијачке групе „Принципи“, а под директном командом „кавачког клана“, убијали, рекетирали и препродавали огромне количине дроге у Србији и региону

Мистериозни лет службеним авионом у Париз

Милан Кнежевић, један од лидера ДФ и председник црногорског одбора за безбедност и одбрану, затражио је од премијера Здравка Кривокапића да открије информације о тајном лету председника Мила Ђукановића за Париз у јануару ове године, који је коштао око 20.000 евра.

Ђукановић је у Париз летео службеним авионом државе Црне Горе, а до дан-данас није откривено која је била сврха његовог пута, с ким се тамо видео и колико се задржао у Паризу пре него што је одатле одлетео за Мајами. У Црној Гори се чак спекулише да није немогуће да то путовање има некакве, бар посредне, везе са „кавчанима“, пре свега, Радојем Звицером, али можда и Беливуком и Миљковићем.

Е. С. Т.

Оставите Коментар