РЕЗУЛТАТ анализе количине осиромашеног уранијума 238 код двојице грађана Србије – војника који је боравио на Косову и Метохији и цивила који се налазио у близини бомбардованог Министарства одбране у Београду, 1999. године – показао је присуство 500 пута већих доза од уобичајених у људском телу.

Ово је потврђено након анализе коју је урадила судски вештак и професор на Универзитету у Риму др Рита Чели. Она је утврдила да је количина смртоносне супстанце 500 пута већа од присуства осиромашеног уранијума у неком људском телу у било којој земљи на свету, где није било борбених дејстава нити употребе бомби с уранијумским пуњењем.

Ово су до сада најјачи докази да су грађани Србије били изложени смртоносном дејству тешких метала из пуњења НАТО пројектила. Најновији докази потвђују да је уранијума било и у пројектилима који су коришћени северно од Врања, што ће имати важну улогу у правној борби за доказивање да из 1999. године потичу и узроци малигних болести стотина грађана.

Прва приватна тужба са захтевом за одштету жртвама због обољења од последица НАТО бомбардовања СР Југославије поднета је Вишем суду у Београду 20. јуна 2021. године, као резултат заједничке сарадње двојице адвоката, Срђана Алексића из Ниша и италијанског Анђела Фјоре Тартаље. Италијански правник има двадесетодишње искуство у борби за исплату одштете жртвама осиромашеног уранијума међу италијанским војницима, који су били у мисијама у свету, па и на Косову.

Прво рочиште у Београду заказано је за 16. октобар ове године, а прикупљеној документацији и вештачењима сада се придружује и налаз др Рите Чели, који се издваја по драматичном закључку. До резултата је позната научница дошла након анализе присуства тешких метала који су нађени у ткиву два наша грађанина.

– Толики квантитет није забележен нигде на свету где није вођен рат. Утврђена количина је застрашујућа – оценила је др Чели.

Професорка је „Новостима“ открила листу анализираних метала који су пронађени у два узорка ткива. Њена експертиза затекла је чак и адвокате, који ни сами нису очекивали овакве размере загађења у организму људи који су били изложени дејству осиромашеног уранијума из НАТО муниције. Експертиза је, како тврди, научно необорива, лишена претпоставки и утемељена у лабораторијским мерењима. Анализа је урађена у најопремљенијој лабораторији за ту врсту истраживања у Торину. Вештачења др Чели на италијанским судовима допринела су решавању око 330 случајева, у којима је доказан узрочник оболења или смртност италијанских војника који су боравили на контаминираном терену.

– Ниво осиромашеног уранијума који сам нашла у ткиву двојице ваших грађана је драматичан. Толико присуство до сада није утврђено ни код једног војног или цивилног субјекта на свету. У свим затеченим металима појављује се уранијум 238, који потиче из пројектила које су користиле НАТО снаге у бомбардовању БиХ и у Србији, посебно на Косову и Метохији. То дејство је сигурно захватило и околне земље, као што су Албанија и Македонија – каже професорка Чели.

У вештачењу присуства тешких метала за потребе процеса вођених у Италији утврђени ниво је поређен са анализама италијанског Министарства здравља о присуству ових материја код здраве популације, која живи и ради у крајевима где није било ратних дејстава. Њихове „слике“ поређене су с резултатима италијанских војника из страних мисија. Изводећи вештачења, др Чели је код војника нашла тешке метале који апсолутно не постоје у Италији и то у вредностима које су и по хиљаду пута веће у односу на своје сународнике цивиле.

– Тешки метали чије је присуство утврђено у узорцима из Србије дефинитивно нису метали који се везују за индустријску производњу. Упоредили смо их с узорцима из свих земаља, чак и с Јапаном и Кином, где постоји велика индустријска загађеност, али тих материја тамо нема. Можемо јасно да кажемо да су то метали присутни само у војним пројектилима с осиромашеним уранијумом. Тешки метали нађени у два узорка из Србије не долазе од спољног загађења, већ потичу из бомбардованих подручја и присутни су само у пројектилима с осиромашеним уранијумом – потврђују др Чели и адвокат Тартаља.

На питање ако једнога дана Суд пресуди у корист српских жртава – до сада је прикупљено више од 3.340 тужбених захтева – ко ће платити одшету, коју је у Италији за свих 300 пресуда платило Министарство одбране, адвокати одговарају јасно – НАТО.

– Одштету плаћа НАТО, тачније земље чланице. Као што деле одговорност, нека поделе и одштету – истиче Тартаља. 

СМРТОНОСНЕ КОЛИЧИНЕ У КРВИ

ПРОФЕСОРКА Чели у мају је боравила у Београду, а за „Новости“ је представила своју методу вештачења:

– Узима се крв или биопсија. Проверава се присуство алуминијума, баријума, антимона, олова, молибдена, магнезијума, хрома, никла, кобалта, стронцијума, цирконијума, ванадијума… Када стигну резултати поредим колико је заступљено тешких метала и правим статистику. Када је реч о мртвима, онда се узимају узорци из болница који се чувају у парафину. Чињеница је да тешких метала увек има, али је важна њихова количина и да ли она може да се повеже с канцером оболелог.

Др Чели је објаснила да у литри крви алуминијума максимално сме да буде 3,3 микрограма, а код италијанских војника и наших војника било је више од 500, а некада и 2.000 или 3.000 микрограма. Присуство уранијума код цивила је 0.0053 јединица, а код оних који су били изложени бомбардовању она је бројила и по 10 микрограма у литри крви.

Одговорност

АДВОКАТ Тартаља, такође, затечен је налазом др Чели, а њени закључци, како сматра, јасно упућују на одговорност НАТО.

– За ратни злочин нема имунитета и не важи принцип ретроактивности – истиче адвокат Тартаља.

Оставите Коментар