Председник Црне Горе Мило Ђукановић обратио се медијима поводом две године мандата и том приликом поручио да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер, и да ће он створити цркву националних Црногораца, и још једном запретио да ће одузети имовину СПЦ.

  • Није ту реч о закону, нити о имовини, јер и тај закон и укупна правна и демократска пракса, данас свакоме, дакле и верским заједницама, обезбеђује поуздану имовинску заштиту пред националним и европским правосудним институцијама. Реч је о другом. Да ли је Црна Гора у стању да успостави владавину права која није само императив европске интеграције, него, превасходно нормалног и цивилизованог живота у нашој држави? Или, постоје субјекти друштва који имају ексклузивна права, као што је случај са СПЦ, која би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и будући развој? Прецизније, да ли је Црна Гора демократско мултиетничко друштво, или средњевековно теократско, српско, како нас подучавају црквени великодостојници – казао је Ђукановић на конференцији.

Додао је да свака верска заједница може бити само равноправан део друштва а не пандан држави.

  • Суочили смо се с отпором СПЦ да врати отето и украдено од Црне Горе. Закон о слободи вероисповести треба Црној Гори. Да ли би нам свима било боље без ових острашћених конфликата, да, али шта је цена тога – да одустанемо од модернизације и европеизације, то је скупа цена. Закон је отворио многа питања.

Суочили смо се са отпором СПЦ да врати Црној Гори оно што је Црне Горе, оно што је отето, оно што је украдено из црногорске историје и око тога се не колебамо какви год били отпори – истакао је Ђукановић.

Рекао је да је све што је законито стечено срећно служило, све оно што је „отето од државе Црне Горе биће поново њено колико се год ко противио и каквим год методама“.

  • Не нудите нам изанђале и окрвављене формуле за будућност Црне Горе и Балкана, нећемо их прихватити. Понудили смо СПЦ да буде део решења – обнове самосталне Црногорске цркве… Обновили смо државу, време је да обновимо и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им први пут ако пропусте изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, али тада ћемо морати створити и цркву националних Црногораца.

Не мислим да је то најбоље решење, боље сам понудио – да имамо Православну цркву која ће окупити све вернике. Црногорци имају иста права и потрудићемо се да се развије инфраструктура и да се државном дипломатијом допринесе канонском признању те цркве и њеној аутокефалности. Свако другачије поступање државе било би неодговорно – каже Ђукановић.

Оставите Коментар