Током недавних бојевих гађања за време војних вежби руских јединица из састава Источног војног округа, обалски против бродски системи Бал, са новим ракетама Х-35У, успешно је поразио мете постављене на мору на 260 километара удаљености. Овај, за обичне људе уобичајен догађај, руши све тактичке НАТО схеме које планирају десантне операције и хлади усијане главе које сањају о окупацији Крима или Курилских острва.

Питање одбране посебно актуелизује 6.645 километара дуга обалска гранична линија Русије. Поред морнарице у решавању овог задатка учествују и обалски ракетни против бродски системи.

СССР је од 1966. године користио мобилни против бродски систем Редут који је био опремљен дорађеним крстарећим ракетама П-35Б са експлозивном бојевом главом тешком око три тоне или тактичком нуклеарном бојевом главом.

Ипак, времена се мењају и од домаћег војно-индустријског комплекса траже нова и еластичнија решења.

Поред несумњивих заслуга Редут је био исувише моћан у борби против циљева чија је класа била нижа од носача авиона или крстарице. Осим тога, захтевао је да мете буду означене, а и сувише су дуго трајале припреме за отварање ватре. Због тога су Редути, који су и данас у војсци, својеврсни адут против великих групних мета. За то време нови систем Бал, обичним типом бојеве главе, преузео је појединачну и групну нишу уништења бродова класе разарач или фрегата.

Чувар Крима

Батерија обалског ракетног система Бал састоји се од два самоходна командна пункта (система командовања и везе), четири самоходна лансирана система по осам ракета за сваки и по четири транспортно-утоварна возила.

Бал има три кључне предности. Прва је тајност и оперативност приликом размештања, друга је да може самостално да погађа мете, али и преко спољашњег одређивања циљева. Трећа предност је да приликом поготка циља, вероватноћа уништења циља није нижа од 0,92 у читавом дијапазону до 120 километара. При том коначна потрошња муниције не премашује две ракете по јединој мети.

Ако је неопходно батерија може да лансира све ракете у интервалу од 2 секунде за сваког лансирног система, тј. у стању је да одједном на циљ пошаље 32 ракете, што гарантовано онемогућује напад чак и ескадриле разарача или десантних бродова.

Руске оружане снаге коначно су 2019. године добиле седам бригада Бала, укључујући и једну која је инсталирана у рејону Керчинског теснаца.

Слом схеме

НАТО је све до прошлих маневара на Далеком Истоку сматрао да је ширина приобалног појаса против бродске одбране Русије иста као у совјетско време и да износи 100 километара. Они су на тој цифри заснивали целокупну тактичку схему припреме и извођења десантних операција армија Североатлантског пакта.

Практична гађања новим типом против бродских ракета Х-35У показала су да су батерије Балова у стању да сигурно униште мете на удаљеностима до 260 километара, што уз саму покретљивост система омогућује једној бригади да покрива до 1.200 километара обалске линије. Двоструко повећање границе уништења циљева на води, “сигурно неколико пута“ помера мете од обале, што у потпуности слама читаву натовску схему организације заузимања обале са мора.

Морнаричка пешадија НАТО земаља сада може да покуша да за 24 часа избаци два обалска десанта уместо досадашња четири и да под ватром буде шест часова уместо досадашња три.

То само значи да су НАТО десантне операције морнаричке пешадије до нивоа еспедиционог батаљона од сад дефинитивно неизводиве. А против операција већих размера, Русија у резерви има мобилни ситем Бастион. О њему ћемо вам говорити у нашим наредним издањима.

Leave a Reply