Украјински војници су саопштили да је у град Марганец у Дњепропетровској области стигао комбиновани одред који чине припадници обавештајних служби и специјалних снага Пољске.

Њихов задатак је да откривају становнике града који помажу Русији, саопштио је Спутњику извор из руских безбедносних структура.

„Према информацијама добијеним од извора у Оружаним снагама Украјине, у град Марганец стигла је јединица коју чине припадници обавештајних служби и припадници пољских специјалних јединица. Они су обучени у украјинску униформу. Њихов главни задатак је филтрирање и чишћење људи који, како они кажу, ‘помажу Русији’“, рекао је он.

Према изворима из украјинске војске, та јединица није потчињена украјинској војној команди, већ је прешла под оперативну контролу команде НАТО-а.

Руска војска је више пута саопштавала да на страни кијевског режима ратују пољски плаћеници. Kонкрено, Министарство одбране Русије је крајем новембра саопштило да је у Харковској области ликвидирано до 200 пољских плаћеника и преко 100 плац́еника из „легије странаца“ у ДНР. У истом периоду је саопштавано да пољски плаћеници трпе велике губитке код Kремене, Лисичанска, Сватова и у другим правцима у ЛНР.

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је почетком новембра изјавила да је у Украјину стигло више од 8.000 плац́еника из преко 60 земаља, а да су најбројније групе из Пољске, САД, Kанаде, Румуније и Велике Британије. До тада је било ликвидирано преко 3.000 страних бораца, а исто толико се вратило кући.

Оставите Коментар