Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Београду није дао никакве гаранције да неће хапсити Србе или да неће слати снаге на север Косова.

„Наравно да не. Не могу да гарантујем нешто што је ван или против закона и Устава Косова. Једина гаранција коју дајемо као демократска власт је једнакост свих грађана“, рекаоје Курти.

Како је додао „може да гарантује уставност у свим општинама и економски раст и социјално благостање, који никога не искључују“.

„Не дајем обећања и гаранције криминалцима који имају налог за хапшење или који су на црној листи САД и Велике Британије“, рекао је Курти у интервјуу Ал Џазири, упитан да ли је дао такве гаранције Србији.

Подсетимо, ЕУ и САД су раније у заједничком саопштењу навеле како су приштинске власти саопштиле како су приштинске власти дале гаранције да „не постоје спискови косовских Срба за хапшење или кривични прогон због мирних протеста/барикада“.

Потом су Срби, који су протестовали на северу Косова и блокирали путеве после хапшења Дејана Пантића на Јарињу, уклонили барикаде.

Пантић, бивши припадник тзв. косовске полиције, ухапшен је 10. децембра, а два дана касније му је одређен једномесечни притвор. После његовог хапшења, Срби на северу Косова и Метохије подигли су барикаде у знак протеста против терора власти у Приштини.

Пантићу је касније притворска мера преиначена у кућни притвор.

Оставите Коментар