Значајно смањење способности западних земаља да „управљају“ светском економијом биће приметно у блиској будућности, оне ће морати да преговарају, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током радног састанка са главним уредницима руских медија.

„Ускоро ћемо видети смањење могућности Запада, веома озбиљно смањење могућности да управља светском економијом онако како он жели и хтео то или не, мораће да води дијалог“, рекао је Лавров.

„Ми, као што смо више пута рекли: нећемо јурити за Западом, они су прекинули скоро све односе. Имамо са ким да развијамо сарадњу у економији, у социјалној сфери, у културној, спортској. А ми ћемо се фокусирати на оне који нас никада нису изневерили и са којима смо понекад ишли на веома тешке компромисе, али када су они постигнути, нико никога није преварио. Са Западом је све управо супротно“, додао је министар.

Он је истакао да администрација америчког председника Џозефа Бајдена жели да се „крај историје”, односно потпуна доминација либералне идеологије у свету, како је писао амерички филозоф Френсис Фукујама, заиста и деси.

„Када је Френсис Фукујама пре 30 година, чак и пре, изјавио да је дошао крај историје, када је под тим подразумевао потпуну доминацију либералне идеологије, демократије, либералног начина живота, што значи да је конкурентски светски систем, социјализам – нестао, након неког времена су га исмејали. Почели су да говоре: Франсис је погрешио, не треба тако категорично излазити са прогнозама. Ако погледате политику коју води Бајденова администрација, они желе управо то“, објаснио је Лавров.

„Амерички гласници захтевају од сваке државе да заузме антируски став, захтевају да се придруже санкцијама, захтевају да не комуницирају са руским представницима – то је одраз тог покушаја да се коначно прогласи крај историје, коначна и неопозива доминација „Златне милијарде“, закључио је Лавров.

Оставите Коментар