Српски званичници су недавно потписали ноту о приступању наше земље техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније “Хелброк”.

Стручњаци постављају питање да ли се тако наша војна неутралност доводи у питање.

Живимо као да ће сто година бити мир, а спремамо се као да ће сутра наступити рат, био је мото некадашње Армије, док је постојала социјалистичка држава на овим просторима. Данас, четврт века касније, уз нове светске безбедносне изазове, и државу која је у транзицији, Србија је одлучила да се војно приближи Европској унији.

Министарство одбране Србије исказује спремност да у борбеној групи Хелброк учествује са водом војне полиције, тимом за цивилно-војну сарадњу и са до пет штабних официра у команди снага борбене групе.

Генерал Диковић је истакао да је потписивањем ноте омогућено пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Републике Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Док званична политика и даље остаје војна неутралност, аналитичар Мирослав Лазански поставља питање шта значи борбена група и да ли наши званичници Армије знају где би та јединица могла да буде послата да интервенише.

“Ако сте ви потписали у име Србије да учествујете у борбеној групи, онда је то борбена операција, није то само мировна операција. Јер ако вас пошаљу у балтичке републике, е то, господо, може да има врло озбиљне репрекусија на односе са Москвом”, наводи коментатор листа “Политика” Мирослав Лазански.

Србија је окружена чланицама НАТО, а улазак у Северноатлантску алијансу ускоро очекује и Црна Гора. Скупштина Србије је 2007. године усвојила Декларацију о војној неутралности и до данас тај политички став није промењен. Лазански каже да после победе Доналда Трампа не председничким изборима у САД не очекује јачање притиска да наша земља уђе у НАТО.

“Мислим да ће притисак на Србију ипак бити мањи, а самим тиме ће и притисак Европске уније у смислу условљавања бити мањи. Пошто сад Европска унија мора да брине како ће ускладити трансатлантске односе”, додаје Лазански.

Војска Србије је ангажована у седам мултинационалних операција УН, у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, на Блиском истоку и у Централноафричкој Републици, и у мисијама ЕУ у Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију.

Прочитајте још: ДОДИК ЖЕСТОКО ПРЕСЕКАО: „Време је да прекинем сваку комуникацију са…“ 

НОВЕ ЧЕЛИЧНЕ ЗВЕРИ НА РУСКОМ НЕБУ – СВЕ СЕ ТРЕСЕ: Њима америчке “Патриот“ ракете неће моћи ни да приђу! (ВИДЕО) 

ШИПТАРИ У СТРАХУ – РАМA УВРЕДИО ТРАМПА: Шиптарима одзвонило, ево без чега остају, Тачи бесан на ЕУ!!

Извор: Б92