Хрватски Црвени крст тражи документа људима који су претрпели штету у земљотресу на Банији пре дељења помоћи и пита их које су националности, тврди на Фејсбуку волонтер Романа Иљегић.

Дописник Новости из Загреба јавља да људи са Баније говоре да су им највише помогли волонтери и помоћ која је дошла од грађана, а да се сад стално позива да волонтери не долазе, јер се наводно ствара гужва на путевима.

Постоји опасност од превара и лажних рачуна, на које је упозорио и премијер Хрватске Андреј Пленковић, али стижу озбиљне оптужбе на рачун Црвеног крста и постоје сведочења људи о помоћи волонтера.

Такође, постоји доста притужби на неорганизованост. Треба имати у виду да је власт Хрватске потпуно заказала кад су у питању места на Банији.

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић најавио да ће држави вратити 30 милиона куна помоћи јер се не брине о људима и штети, већ о политичкој припадности.

Хрватски Црвени крст демантовао је ове информације. Они су навели да сви који требају хуманитарну помоћ за то не требају, нити су требали никакве потврде, ни документе.

  • Аудио-снимак који се шири нетачан је и пријављен је полицији. У задња три дана подељено је 129 тона хране, више од 50 хиљада литара воде, више од 21 хиљада топлих оброка… – навели су из Хрватског Црвеног крста.

Имајући у виду нехумани приступ хрватских власти према српској мањини у Хрватској, питање је колико је реално очекивати да ће један земљотрес то променити?

Оставите Коментар