Иако број до сада регрутованих Срба није довољно велики да направи видљивију промену на бојном пољу, потези Москве прете да заоштре њене односе са Србијом, оцењује британски медиј који од конкретних бројки наводи листу од 13 регрутованих Срба и гласине о њих 60-70 који су наводно дошли недавно у Москву.

Руски званичници планирају да регрутују стотине српских држављана у своју војску, тврди британски „Гардијан“ позивајући се на налоге на Телеграму двојице Срба који се боре на руској страни и процуреле листе регрутованих Срба.

У самом тексту, међутим, наводе се изјаве двојице Срба који говоре о 60-70 добровољаца који су у септембру дошли у Москву, а једина листа која се помиње је она на којој су имена 13 Срба. 

„Иако број до сада регрутованих Срба није довољно велики да направи видљивију промену на бојном пољу, потези Москве прете да заоштре њене односе са Србијом, једним од неколико њених савезника на западу“.

У тексту се тврди да су планови Москве за регрутацију Срба наводно развијени током лета и да је главни по том питању био Србин Давор Савичић за којег британски медиј пише да провео неколико година борећи се на страни Русије од 2014. године, као и да је повезиван са „Вагнер“ групом.

„Гардијану“ су два извора блиска „Вагнеру“ потврдила да је Савичић био повезан са њиховим активностима.

Цитира се и сам Савичић у августовском интервјуу који је с њим водио Владимир Соловјов о регрутацији Срба.

„Сада званично потписујемо уговор са руским Министарством одбране. Војници иду преко канцеларије за регрутацију и регистрацију у Красногорску. Након додатне обуке, момци се шаљу на Лугански правац“, рекао је Савичић.

Описује се и да је током интервјуа поред њега седео други Србин, Дејан Берић који је рекао да су српски борци део руске 106. ваздухопловне дивизије. Берић је рекао да је направио план како би српски држављани могли да долазе у Русију и представио га Савичићу.   

„Већина страних добровољаца у руској војсци су из Србије“, додао је Берић, а цитира британски лист. 

Наводећи да су руски званичници упознати са регрутацијом Срба, „Гардијан“ се позива на приватни снимак до којег је дошао Би-Би-Си који је објавио да је у разговору са непознатим званичником из Москве Савичић рекао да планира да регрутује 1.000 српских држављана.

Министарство одбране Русије није коментарисало ове наводе.

Тачан број регрутованих Срба није познат, додаје се у тексту. „Гардијан“ је успео да добије списак од 13 Срба који им је проследила једна руска узбуњивачка група, а у разговору са двојицом Срба са тог списка сазнали су да, према њиховим тврдњама и проценама, има 60-70 добровољаца који су стигли у Москву у септембру.

У тексту се оцењује да су приче о регрутовању српских добровољаца подигле тензије између Београда и Москве, као и да је председник Србије Александар Вучић оштро реаговао на писање о регрутовању које наводно спроводи „Вагнер“ у Србији речима да му није јасно зашто то раде кад је то против српских закона.

Ово упозорење поновио је и министар одбране Милош Вучевић који је подсетио да закон забрањује учешће грађана Србије у сукобима на страним бојиштима.

Оставите Коментар