Пензионисани британски генерал Шон Бел изнео је за Скај њуз мишљење о томе да ли је вероватан нови копнени напад руских трупа на Кијев у наредним месецима.

„Саставни део овог посла је да стално преиспитујете војне опције, разматрате најгори могући сценарио који би могао да се деси и разрађујете начине како би сте на то реаговали. Кијев је несумњиво кључни центар Украјине. Другим речима, он је извор моц́и за Володимира Зеленског и зато ће сигурно опет бити мета за Русију“, рекао је Бел.

Бел сматра да би нови напад на Кијев стигао из Белорусије.

„Постоји много фактора који Русији отежавају овакву офанзиву, а један од њих је географски, јер је Русија удаљена од Кијева. Ако би извели овакав напад, морали би да га покрену из Белорусије“, изјавио је генерал.

Пензионисани британски генерал тврди да је војска Белорусије против мешања у украјински сукоб.

„Прилично је јасно да је Александар Лукашенко природни политички савезник Владимира Путина, али белоруски народ и војска су јасно ставили до знања да уопште не желе да се мешају у овај рат“, рекао је Бел.

У Украјини такође страхују од могућег уласка Белорусије у рат.

Командант Здружених снага Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Сергеј Наев сматра да ц́е током посете руског председника Владимира Путина Белорусији бити речи о ширем ангажовању Оружаних снага Белорусије у рату против Украјине

„Недавно је шеф Кремља одржао званичан састанак са руководством Оружаних снага Руске Федерације, током којег је размотрио предлоге војне команде за ближу и средњорочну перспективу. Он је одмах након тога планирао састанак са руководством Републике Белорусије, који ц́е се одржати ускоро. По нашем мишљењу, током овог састанка биц́е разрађена питања даље агресије на Украјину и вец́ег ангажовања Оружаних снага Републике Белорусије у операцији против Украјине,“ сматра генерал Наев.

Оставите Коментар