Македонска Влада одлучила је да скопски аеродром који се до сада звао „Александар Велики“ преименује у Међународни аеродром Скопље, а ауто-пут преименује у Пријатељство. Скопље се спремна да прихвати и име са географском одредницом.

Македонски премијер Зоран Заев најавио је преименовање аеродрома и ауто-пута током састанка са грчким колегом Алексисом Ципрасом крајем јануара на Светском економском форуму у Давосу.

Међународни аеродром у Скопљу преименован је у аеродром „Александар Велики“ 27. децембра 2006. године одлуком Владе на чијем је челу био тадашњи премијер Никола Груевски.

Том одлуком у земљи је почео процес познат као „антиквизација“ Македоније. Ауто-пут је назван „Александар Велики“ две године касније.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да је његова земља спремна да прихвати географску одредницу за име.

– Желим да успе преговарачки процес, ми смо спремни да прихватимо географску одредницу и ту ћу стати јер знам да је ово осетљиво питање. Да дам шансу да успе преговарачи процес. Наши ставови су јавни и надам се одлуци – изјавио је Заев на заједничкој конференцији за новинаре са амбасадором ЕУ у Македонији Самуелом Жбогором.

Он је додао да се у преговарачком процесу са Грчком у спору у вези са именом прилази веома пажљиво и да зато не жели да даје више детаља.

Заев је рекао да је оптимиста у погледу могућег решења прихватљивог за обе стране, али је одбио да лицитира о именима која су се појавила у јавности.

Жбогар је позвао македонску владу и министре да озбиљно да размотре Стратегију ЕУ за западни Балкан, будући да се у њој налазе пројекти за све области.

– Западни Балкан као што је сада неприпремљен, али са реформама до 2025. године земље из региона могу да постану пуноправне чланице ЕУ реализацијом Стратегије – нагласио је Жбогар.

Извор: web-tribune.com