Пошто се ових дана улажу многи напори да се брутално прекроји већинска воља грађана, веома је важно да предсједник Црне Горе, Јаков Милатовић, разјасни ситуацију везано за многе теме укључујући и додјелу мандата Милојку Спајићу, саопштио је предсједник НСД и један од лидера коалиције ЗБЦГ Андрија Мандић.

– Наиме, као важан алат у акцији прекрајања те воље користи се и прича о процјени искрености коалиције ЗБЦГ и разговори који се тичу давања мандата за састав нове владе код предсједника Црне Горе. Како се синоћ чуло након Главног одбора ПЕС-а, коалиција За будућност ЦГ не може у владу због недостатка искрености: у нашу искреност се сумња, а у Мехмета Зенку, са листе ДПС, ни најмање. Спајићу се посебно допада искреност Бошњачке странке, која је заиста искрено и у пуном капацитету радила да Мило Ђукановић побиједи, а да изгуби Јаков Милатовић, као кандидат побједника избора од 30. августа. Да су се питали политичари из Бошњачке странке, Милатовић данас не би био предсједник Црне Горе, а Спајић не би био мандатар. Спајићу се више допада искреност поражених 30. августа него искреност оних који су демократски побиједили криминални режим Мила Ђукановића, истакао је Мандић.

Додао је да је изгледа Спајићу ближа искреност „оних који су јуришали на Цркву и православље, који су гласали искрено да Црква буде државна, а не Божја, искрено били против Темељног уговора и то називали највећом издајом, који су насиљем покушали да спријече хиротонисање митрополита Јоаникија“.

– Мада, против потписивања Темељног уговора били су и Спајић, и ДПС и БС. Да ли се таква искреност од нас тражи, да згазимо већинску вољу народа, да му окренемо леђа и будемо за нове и старе подјеле, да кажемо оно што не мислимо и будемо за оно у шта не вјерујемо. Све се нама може пребацити, али најмање мањак искрености. Због искрености смо трпјели, хапшени, суђени. Нијесмо ми безгрешни што смо искрени, али смо искрени када кажемо да је тешко повјеровати да су најискренији противници бившег режима постали неискрени за мандатара, а искрени савезници ДПС- а и Мила Ђукановића постају примјер искрености. Искрено смо поступили и у разговору код предсједника ЦГ. На питање да ли сматрамо да нама припада мандат за састављање владе одговорили смо недвосмислено да то припада ПЕС-у, а да ће та странка сагласно њиховим процедурама одабрати ко је то. Такође, посебно смо нагласили да је нама најважније да се у влади окупе побједници од 30. августа и да се једном заврши са ДПС-ом и Милом Ђукановићем, навео је Мандић.

Подсјећа да су и тада саопштили да желие да будеу у таквој влади, али према свему што гледају последњих дана, мандатар Спајић „покушава на све начине да прекроји изборну вољу грађана, истисне ЗБЦГ, односно аутентичне представнике Срба из владе, а да раширених руку дочека странке које су до посљедњег дана владавине Мила Ђукановића биле уз њега“.

– То вјероватно није ништа страшно за оне који су до 30. августа гласали ДПС или оне који нису осјетили борбу против диктатуре, али што се тиче ЗБЦГ, ми цемо се против повратка старог резима одлучно борити. Зато још једном позивамо предсједника ЦГ, Јакова Милатовића, да прекине ћутање и ради посао за који су га изабрали грађани Црне Горе, а међу њима у великом проценту и гласачи ЗБЦГ. Не желимо, наравно, да га учимо његовом послу, али га јос једном јавно позивамо да искористи утицај своје функције и одреди се у односу на кршење основних политичких и људских постулата, саопштио је Мандић.

Истиче да они никада нису отимали нешто што им не припада, нити су неко ко мијења ставове како вјетар дува.

– У политици, ипак, постоје правила и наша коалиција и странке у њој нијесу прављене за један изборни циклус него да испуне своје политичке циљеве. Као што смо, након велике борбе, заједно са грађанима, срушили бивши режим, тако сада желимо да остваримо и наредне циљеве, међу којима су економски просперитет, владавина права, обрачун са криминалом и корупцијом, борба против дискриминације, а нарочито демонтажа бившег режима, како се више никада не би десило да Црном Гором завлада Мило Ђукановић и његова хоботница, закључио је Мандић.

Оставите Коментар