НА руским друштвеним мрежама објављен је састав офанзивне групације Оружаних снага Украјине које треба да нанесу удар у позадину руских јединица код Изјума.

„Украјинска команда већ дуги низ дана покушава да форсира реку Северски Донец и учврсти се на овој позицији за следећу офанзиву.

Данас смо већ писали о повлачењу људства и технике у рејон насеља Протопоповка, Завгородније и Петровское.

Штавише, додатне јединице из 14. бригаде и 4. бригаде Оружаних снага Украјине пребачене су у Первомајски и Раздоље.

Укупно више од 2.500 људи и 80 оклопних возила, као и неколико десетина артиљеријских оруђа и ВБР укључено је у напад на Изјум.”

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву осам година“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Како је саопштило Министарство одбране РФ, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, а 25. марта су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ у руском војном ресору назван је ослобођење Донбаса.

Оставите Коментар