ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић изјавио је данас да повећање броја хрватских војника на Косову и Метохији није „никаква провокација“ према Србији.

– Већ сам потписао то наређење, али сад, да сам знао да им то толико смета, можда бисмо разговарали, без ругања – рекао је Милановић и додао да није мислио да ће „људима у Београду, конкретно председник Србије Александру Вучићу“ сметати повећана присутност хрватских војника на Косову и Метохији.

Милановић је, новинарима у Ђакову, рекао да је хрватска војска на Косову и Метохији већ годинама, а сад је присутност повећана након што су хрватски војници напустили Авганистан, пренела је Хина.

– Није то никаква провокација према Србији. То је као рад недељом, зар не, константно манипулишу с тим. Али, рад недељом је једна бенигна тема, а питање независности и положаја албанског народа је тема која је довела до рата и то неколико ратова – рекао је Милановић.

Он тврди да српске власти не знају како да се извуку „из клопке у коју су сами упали пре 30 година са Милошевићевим оргијањем по Косову (и Метохији) који је изазвао рат у Југославији“.

– Хрватска је имала огромну штету од рата. Емотивно и материјално. Србија пуно већу. Ја сам хрватски председник, нисам председник Србије, али не можеш да не видиш. Колико год се Ðаково није развијало како је требало и постало још богатије, толико је Параћин нажалост стао тамо где је био осамдесетих година – каже председник Хрватске.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он, такође, тврди да српске власти „све раде да не уђу у Европску унију, а као преговарају“.

– Ми нисмо у равноправном положају. Ми смо члан ЕУ, они нису. И ако желе да уђу морамо да разговарамо. Нама није падало на памет да се тако безобразно и дрско опходимо с државама; са Словенијом која је мања од Хрватске, али је била члан ЕУ – изјавио је Милановић.

Он каже да Хрватска не жели да тај положај користим за уцењивање, али да има утисак да „на другој страни уопште не постоји стварна амбиција да Србија за 15 година уђе у ЕУ“ и да је „то можда зато што би сви који сад владају Србијом, морали да траже домовину негде другде“.

Председник Александар Вучић је у петак изјавио да Београд жели да има добре и коректне односе са свима у окружењу, а да поступци и изјаве из Загреба, поводом најава да ће Хрватске направити војни камп на Косову и Метохији, нису израз поштовања према Републици Србији.

– Зашто је некоме потребно да се хвали и да учествују на такав начин. Могли су да одбију Кфор, али су са намером донели такву одлкуку да би додатно унизили Србију. Примили смо поруку и разумели, истакао је Вучић поводом најаве хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да ће његова земља на КиМ формирати војни камп.

Leave a Reply